Vodopad Plive u Jajcu, visok više od 20 metara bit će domaćin jedinstvenoj sportsko-turističkoj manifestaciji Međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada koja će biti održana 14. augusta. Za učešće se do sada prijavilo 30 skakača.

Organizator 6. međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada u Jajcu je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca iz koje su najavili da nakon godine pauze prouzrokovane pandemijom COVID-19, posjetitelje i skakače očekuje bogat program.

DCIM100MEDIADJI_0033.JPG

Direktor Agencije Anto Brtan za FENA-u je kazao da povodom Međunarodnih takmičarskih skokova s vodopada Agencija provodi zadnje pripremne aktivnosti. Tako je između ostalog u toku čišćenje bazena ispod vodopada s ciljem stvaranja što povoljnijih sigurnosnih uvjeta za uspješno provođenje natjecanja.

“Do sada se za takmičenje prijavilo 30 skakača, ali očekujemo potvrdu još nekolicine. Najviše skakača je iz Bosne i Hercegovine. Iz Srbije nam dolazi devet skakača, te dva iz Crne Gore. Nažalost, ove godine nećemo moći ugostiti skakače iz drugih država zbog aktualnih poteškoća u putovanjima prouzročenih pandemijom COVID-19”, izjavio je Brtan.

Kad je riječ o programu takmičarski dio skokova bit će u stilu “Lasta”, a poslije prve serije skokova deset najboljih skakača plasirat će se u drugu, finalnu seriju. U revijalnom dijelu skakači će nastupiti u tzv. slobodnom stilu, a najbolji u tom dijelu programa dobit će prigodni pokal.

Poslije skokova, na stadionu Pijavice bit će održan koncert benda “Pochko & New Primitives Songs”.

“S obzirom da se sve aktivnosti provode na otvorenom, poduzet ćemo neophodne epidemiološke mjere u skladu s preporukama nadležnih organa”, istakao je Brtan.

Iz Agencije također podsjećaju da prema izjavama profesionalnih skakača visinskih skokova iz SAD-a, Kolumbije, Njemačke, Danske i drugih zemalja, koji su imali priliku skakati s vodopada u Jajcu, skokovi u Jajcu spadaju u najizazovnija, ali i najljepša mjesta za skakanje. Posebna je draž za skakače skakati s prirodnog vodopada smještenog u središtu historijskog grada Jajca.

 

(Izvor: Klix.ba)