Jajce zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj turističkoj mapi, a vidljivo je povećanje broja turista te produženje turističke sezone. Prema podacima iz 2017. godine, grad je posjetilo blizu 150.000 turista iz svih krajeva svijeta.

 
Poželjna destinacija
 
– Institucija koju predstavljam dat će sve od sebe da turizam u Jajcu doživi svoj procvat, a on ne ovisi isključivo o Agenciji. Rekao bih da svi moramo raditi na tome da nam grad bude poželjno turističko odredište – govori novoizabrani direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Mijat Saraf.
 
Uz pomoć Općine Jajce već petu godinu zaredom organiziraju Sajam turizma i eko-proizvoda Jajce (STEP) i skokove s plivskog vodopada.

 
– Bitno je na sajam privući veći broj izlagača i posjetitelja i produžiti vrijeme njegovog trajanja. Za organiziranje skokova najbitnija je sigurnost skakača koja je određena prema pravilima Svjetske organizacije vodenih sportova (FINA) kao i posjetilaca. Neću pristati na to da se skokovi održe pod svaku cijenu – ističe on.
 
Trenutni smještajni kapaciteti nisu dovoljni za veliki broj turista koji posjećuju kraljevski grad.
 
– Ako želimo ozbiljan razvoj turizma u Jajcu, smještajni kapaciteti se moraju povećati. Posjetitelji Jajca uglavnom se u našem gradu zadrže nekoliko sati i odlaze dalje. Prema tome, Jajce, nažalost, nije odredište, nego stajalište. Ozbiljnije agencije upravo zbog tih nedostatka zaobilaze naš grad – kazuje Saraf.

 
Prezentacija grada
 
Agencija svake godine ulaže značajna sredstva u marketing, promociju i prezentaciju grada, kao i učešće na sajmovima.
 
– Na predstavljanjima Jajca volimo se pohvaliti time da imamo najveće bogatstvo kulturno-povijesne i prirodne baštine u BiH. Takav stav možemo argumentirano braniti i nije isključivo lokal-patriotski. S obzirom na ovakvo bogatstvo, realno je očekivati da Jajce postane i najznačajnija turistička destinacija naše zemlje – govori Saraf.

 
Zaštita rijeka i planina
 
Osim što Agencija ulaže u konzervaciju historijskih spomenika, u planu imaju i zaštitu prirodnih bogatstva.
 
– U godišnjem planu za 2018. svakako će posebno mjesto imati Pliva, Plivska jezera i njihova zaštita. Potrebno je angažirati institucije koje će odrediti pravac djelovanja u zaštiti kako naših jezera tako i druge prirodne baštine. U ovoj godini potrebno je osigurati uvjete koji će omogućiti zaštitu kanjona Vrbasa i Ugra te planine Ranča – dodaje Saraf.
 
 
 
 
 
(avaz)