Jučer su se unutar nacionalnog spomenika „Rimokatoličko groblje Hrast“ odvijale neobične aktivnosti koje su privukli pažnju naše policije.

Policija je izvijestila JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i Franjevački samostan u Jajcu da nepoznate osobe unutar groblja vrše radove na pojedinim nadgrobnim spomenicima, te da se pozivaju na odobrenje JU „Agencija“. Gvardijan fra Anto Šimunović i ravnatelj JU „Agencija“ Anto Brtan oko 19:00 sati izišli su na lice mjesta kako bi se uvjerili o čemu se zapravo radi.

Na groblju su zatekli skupinu austrijskih državljana, umirovljenih časnika austrijske vojske koji su uređivali grobove dvojice austrijskih vojnika poginulih 1878. godine prilikom okupacije Bosne i Hercegovine, te dvojice vojnika poginulih u I. svjetskom ratu. Naime, tijekom I. svjetskog rata u Jajcu je bila smještena austro-ugarska vojna bolnica u kojoj su se liječili ranjenici stradali u ratu protiv Srbije. Preminuli ranjenici sahranjeni su u gradskom rimokatoličkom groblju.

Prije dvije godine ova skupina najavila je svoje aktivnosti i za to dobili suglasnost JU „Agencija“. Oni su članovi Udruge koja djeluje pod pokroviteljstvom Predsjednika Austrije i koja već godinama obilazi mnoga mjesta u Europi gdje su tijekom ratova u povijesti poginuli i sahranjeni austrijski vojnici. Najavili su ponovni dolazak u Jajce tijekom kolovoza o.g.

Predsjednik te Udruge je umirovljni pukovnik Wolfgang F.J. Wildberger MSD, koji je i predsjednik Austrijsko-Bosanskohercegovačog društva sa sjedištem u Gracu.

Ovo je lijep primjer kako država ne zaboravlja vojnike koji su poginuli pod njenom zastavom makar to bilo i prije skoro 150 godina.