U subotu, 10.11.2018. godine, JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” u suradnji s Općinom Jajce, javnim ustanovama i poduzećima te sportskim društvima, udrugama i građanima Jajca organizirala je akciju čišćenja Malog plivskog jezera, Vodopada i Tvrđave.

Pozivu na ovu akciju odazvalo se više od pedeset naših sugrađana, među ostalima i članovi S.R.U. Zlatovčica Jajce, Rafting kluba, KUD Jajce, rukometnog kluba Jajce, FRAMA-e, planinarskog društva Ćusine, Kajak-kanu kluba Jajce, djelatnici JP Čistoća i zelenilo te predstavnici mjesne zajednice Mile-Vrbica.

Načelnik općine Jajce gosp. Edin Hozan, predsjedavatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović, te ravnateljica Doma kulture Jajce gđa. Smiljka Brtan svojim su sudjelovanjem na akciji čišćenja poslali poruku našim sugrađanima da svatko od nas, a prije svih izabrani predstavnici i dužnosnici svojim primjerom trebaju pokazati kako nam je stalo do naših prirodnih ljepota i da zajedničkim snagama moramo o njima skrbiti.

Kod Vodopada je čišćen dio prema Vrbasu, koji je izuzetno nepristupačan. U narednoj fazi bit će potrebno temeljito urediti obje strane Vrbasa oko područja Vodopada kako bi se uklonile drvene barijere oko kojih se nakuplja smeće.

Na tvrđavi je uređivan vanjski dio zapadnih bedema čišćenjem raslinja. S obzirom na složenost čišćenja na ovom dijelu, uključujući i same zidine, u narednoj fazi uređenja organizirat ćemo posebnu akciju uz neophodnu stručnu pomoć.

Najviše posla napravljeno je na Malom plivskom jezeru, gdje je bilo i najviše sudionika akcije. Očišćeno je područje oko Mlinčića kao i njihova unutrašnjost, te cijelo područje, vodeno i kopneno, do platoa. Članovi S.R.U. Zlatovčica s dva čamca su čistili područje oko Malog plivskog jezera. U narednoj fazi temeljito ćemo očistiti korito od Mlinčića do platoa kako bismo spriječili nakupljanje smeća oko drvenih barijera i šaše.

Nakon završetka akcije upriličen je zajednički ručak za sve sudionike.

 

Zahvaljujemo se svim našim sugrađanima koji su sudjelovali u ovoj ekološkoj akciji!

Više fotografija pogledajte u našem Facebook albumu.