Jajce, 1461. – 2018.
557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja
Stjepana Tomaševića

U subotu, 17. studenog/novembra, u organizaciji JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, JU Dom kulture Jajce i udruge Stjepan Tomašević Jajce, u Jajcu je svečano obilježena 557. obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program obilježavanja obljetnice započeo je u 15:00 sati ispred Crkve sv. Marije (pretvorena u Fethija džamiju, 1528.) okupljanjem velikog broja građana Jajca od kojih su mnogi odjenuli narodne nošnje jajačkoga kraja.

Službeni dio programa započeo je dolaskom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Ravnatelj JU “Agencija” Anto Brtan pozdravio je okupljene građane Jajca, uzoritog kardinala Vinka Puljića, generala zbora Stanka Soptu Baju, predsjedavatelja OV Jajce gosp. Ivu Šimunovića, predstavnike vjerskih zajednica i medija i ostale goste, te im zahvalio što su u tako velikom broju došli na obilježavanje jednog od najznačajnijih događaja u povijesti naše Domovine.

Naglasio je da je na današnji dan davne 1461. godine u crkvi svete Marije okrunjen  posljednjih bosanski kralj Stjepan Tomašević, te da je svečanost krunidbe vodio papinski izaslanik Nikola Modruški, a kraljevsku krunu poslanu od Pape Pia II u Jajce je donio ninski biskup Božo. Ovim činom, Papa Pio II priznao je bosansku neovisnost, dodao je Brtan.

Po kraljevoj želji, Papa Pio II proglasio je svetog Grgura Čudotvorca zaštitnikom bosanskog kraljevstva, a crkvu svete Marije proglasio oprosnom crkvom svim vjernicima koji je posjete na marijanske blagdane. Ni jedan papa poslije njega nije povukao ovu bulu o proglašenju crkve sv. Marije oprosnom crkvom, kazao je Brtan u nastavku obraćanja.

Na kraju pozdravnog govora, ravnatelj Brtan je kazao: “Danas Crkva sv. Marije ili Fethija džamija postaje izvor nesuglasica između Bošnjaka i Hrvata u Jajcu. Bila je krunidbena crkva. Potom je s dolaskom Turaka pretvorena u džamiju i toj svrsi služila do požara u kojoj je uništena. Ali danas je samo ruševina koja će se još više urušavati ako se ništa ne poduzme.

Zbog toga s ovog mjesta šaljemo apel vjerskim zajednicama i njenim poglavarima da pokušaju naći dugoročno rješenje kako teret ovog problema ne bi pao samo na leđa lokalnim vjerskim i svjetovnim vlastima i kako ne bi u budućnosti bio sjeme razdora među nama.”

Cijeli govor možete pročitati OVDJE.

Nakon toga, okupljenima se obratio uzoriti kardinal Vinko Puljić pri čemu je naglasio važnost i potrebu očuvanja sjećanja na dugu i slavnu povijest naše Domovine, koja je činom slanja krune bosanskom kralju od strane Pape Pia II postala neovisna država.

U 16:00 sati program obilježavanja obljetnice nastavljen je u Župnoj crkvi Uznesenja BDM u Jajcu, gdje je uzoriti kardinal Vinko Puljić predslavio Svetu misu pred mnoštvom okupljenih građana Jajca.

U 18:00 sati pred prepunom dvoranom Doma kulture izvedena je kazališna predstava “Kraljica Bosne” od strane Studentskog teatra Franjevačke teologije iz Sarajeva. Više od sat vremena publika je uživala u izvrsnoj glumačkoj izvedbi nagradivši na kraju glumce dugim pljeskom i ovacijama. Predstava je bila toliko dirljiva zbog nesretne sudbine kraljice Katarine i njene domovine Bosne da su se mnogi rasplakali. Anela Križanac, koja je veličanstveno odigrala ulogu kraljice Katarine vjerno nas je vratila u srednji vijek i podsjetila nas ovom izvedbom da su u svakom ratu najveće žrtve žene, majke i supruge.