U skopu programa koji je organiziran povodom otvaranja ljetne turističke sezone 2019., JU „Agencija“ je pod pokroviteljstvom Vlade Slovenije u sklopu projekta „Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u Bosni i Hercegovini“, koji se realizira skupa sa slovenskom Agencijom PINA, održalo radionicu pod nazivom „Pozicija i uloga žena u turizmu u XXI. stoljeću“. Radionica se održala u četvrtak 25. travnja sa početkom u 15. sati u konferencijskoj sali Hotela „Turist 98“ u Jajcu.

Istaknuta gošća radionice bila je Marija Vukoja, MA, menadžerica restorana Hajdučke vrleti i suosnivačica Udruge „Visit Blidinje“ te dobitnica prestižne nagrade za najboljeg mladog menadžera u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu. Gđa. Vukoja je u svom izlaganju predstavila pozitivne primjere uspješnog poslovanja te iskustva koja je stekla kroz 9 godina rada na poziciji glavnog menadžera Hajdučkih vrleti koje upošljavaju 50 radnika u sezoni. Posebno se osvrnula na važnost osobne edukacije, kao i pozitivnih osobina koje kao žena na ovoj poziciji može iskoristiti da bi unaprijedila svoje poslovanje i promijenila negativne stereotipe s kojima se susretala.

Valja naglasiti da je Jajce jedan od pozitivnih primjera u Bosni i Hercegovini gdje značajan broj žena uspješno vodi poslovne kompanije, posebno u oblasti turizma te na svoj način, obogaćuju poslovni ambijent u Jajcu.

Pored održane radionice u sklopu projekta „Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u Bosni i Hercegovini“ u narednom periodu održati će se i drugi događaji kao što je pružanje tehničke i stručne podrške ženama poduzetnicama u kreiranju Marketing plana i izrade promotivnih materijala, te održavanje ljetnog turističkog bazara. U Jajcu će se u rujnu mjesecu održati Nacionalna konferencija, a uključiti će sve gradove u Bosni i Hercegovini koji su uključeni u navedeni projekt.