Paelja, mađarski gulaš, piroge, i specijaliteti iz drugih evropskih zemalja su se mogli probati jučer na obali Plive u Jajcu, na proslavi Dana Evrope.
 
Učenici devet škola iz BiH su pripremali đakonije za lokalce i turiste potpuno besplatno. Šef EU delegacije u BiH je rekao da i te kako ima razloga za slavlje, iako se sa proslavom poranilo dva dana.
 
-Mislim da ima mnogo stvari zbog kojih treba imati pozitivan stav, naročito zato što smo ovdje u Jajcu. Mislim da je to što se Bosna i Hercegovina približava Evropskoj uniji razlog da se slavi pomalo svakog dana – kaže Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH.
 
 

Vigemark je bio oduševljen ljepotama kraljevskog grada.
 
-Ovih dana slavimo naše različitosti kultura u Evropi, ne trebamo ni objašnjavati kolika je historija i kulturna važnost ovog grada, koji se nalazi u srcu Bosne. Obišao sam stari grad u Jajcu, a ovi potencijali su puno veći od onoga s čim Jajce trenutno raspolaže – istakao je Vigemark.
 
Sa Vigemarkom je bio i načelnik Jajca, Edin Hozan, koji kaže da je ovo za njegov grad velika čast. Načelnik tvrdi da svi u Jajcu, ali i BiH mogu da osjećaju Dan Evrope kao svoj praznik – ne samo zato što se poklapa sa Danom pobjede nad fašizmom.
 
-Mi smo sasvim sigurno dio Evrope i mislim da se danas trebamo tako i osjećati. I Jajce i Bosna i Hercegovina, bez obzira što nismo dio Evropske unije, nismo dio onoga čega su dio oni ljudi koji su ovdje danas sa nama – rekao je Edin Hozan, načelnik opštine Jajce.
 
Iz Jajca je tako otišla slika o našoj zemlji, da smo i mi dio Evrope i kulturnog naslijeđa bez obzira na to što nismo dio Evropske unije.
 
– Nadam se da će se poslati posebna poruka i da ćemo kroz ove događaje približiti i našu zemlju zajednici evropskih zemalja i da ćemo poslati pozitivne slike ne samo o Jajcu nego i o cijeloj Bosni i Hercegovini – istakao je on.
 
Panel o kulturno naslijeđu 
 
U Domu Drugog zasjedanja AVNOJ-a održan je panel o kulturnom naslijeđu Jajca kao dijelu bosanskohercegovačkog i evropskog kulturnog naslijeđa na kojem su govorili turistički radnik Dragan Glavaš i hroničar grada Jajca Tvrtko Zrile.
 
Poznati kuhar
 
Najveće gužve su bile oko štanda sa lokalnom delicijom – starim dobrim paprikašem. Ali, bilo je i stranaca. Među školarcima za šerpom, našao se i poznati rumunski kuhar Konstantin Turkulec. On je za okupljene pripremao soma koji je “odležao” u crijemušu. Kaže da je u Jajce stigao dan ranije, i očekivano prvo su ga poslužili ćevapima.
 
-Čim sam došao, rekao sam konobaru – preporučite mi ono što je najbolje, i dajte mi da probam kakvo je. Nisam birao, nego sam rekao da mi daju mi nešto lokalno, da vidim kakvog je ukusa – kaže Konstantin Turkulec, kuhar.
 

Ljudi su u Jajce došli iz raznih krajeva BiH. Za kulinarski šou imaju samo riječi hvale. Što se tiče pozicije BiH u Evropi to je malo drugačija priča.
 
Bili u Evropi ili ne, svi okupljeni u Jajcu su se uz muziku i dobru hranu malo opustili i zabavili, svjesni da će sutra, kada se proslave završe i evropska svita ode ostati stare podjele.
 

 
 
 
(Jajce Online/ATV)
(foto: JU Agencija Jajce)