Vrbas izvire na jugoistočnim padinama Vranice, na oko 1 780 m.n.m. Ušće rijeke Vrbas se nalazi na 93 m.n.m., pa je visinska razlika između izvorišta i ušća 1987 metara.  Ukupna površina sliva Vrbasa iznosi oko 6 130 km², dok je sama rijeka duga 192 kilometra. Kao takva ova rijeka se ubraja u najveće rijeke Bosne i Hercegovine i pripada Crnomorskom slivu.  Pliva se ulijeva u Vrbas u samom centru grada Jajca, gdje stvara sedronosni vodopad.
Rijeka Vrbas u područje općine Jajce ulazi na jugu kod Draganovaca, dok izlazi iz općine na sjeveru gdje je općina Jajce na liniji razgraničenja sa općinom Mrkonjić grad. 
Dužina toka kojim se ova rijeka pruža kroz općinu Jajce je oko 62 kilometra i teče prvo kroz kanjonastu dolinu sa klisurama te nekoliko proširenja kao u području Vinca, Skela, Prudi. Vrbas ima odlične uvjete za bavljenjem splavarenjem, kajakom, ili raftingom. 
Iako za sve ove rekreativne i sporstske oblike turizma ne postoje prikladni uvjeti u samoj općini Jajce nego izvan nje na sjeveru, dostupnost je odlična tako da je sastavni dio turističke ponude Jajca.
U posljednjih nekoliko godina turizam Jajca se sve više usmjerava na ove oblike održivog turizma koji privlači značajan broj turista.
Vrbas je brza planinska rijeka sa nekoliko pjenušavih i divljih sekcija i brzih padova i spada u nekoliko najatraktivnijih rijeka stepena težine 3-4 u Evropi.
Vrbas usijeca dva kanjona – kanjon Tijesno (5km) i kanjon Podmilačje (8km). Dužina koja se koristi za vodene avanturističke sportove iznosi 31 km (od brane Bočac do centra Banjaluke). 
Međunarodna klasifikacija težine vodotoka je stepen 3-4, a na nekim rutama 1-2, što daje mogućnosti kako za divlju avanturu i navalu adrenalina tako i za mirnije porodično uživanje u svim aktivnostima.  Zavisno od otvaranja brane, protok vode varira od 25-100 m3, a u proljeće je više od 500 m3. Temperatura vode ljeti je iznad 17°C a zdraka iznad 30° C, što omogućava ugodno plivanje i boravak na vodi. 
Na rijeci Vrbas je moguć noćni rafting, cayaking ili canoeing? Rijeka ima osvijetljenu rutu i kanjon rijeke?   Na ovoj rijeci se redovito održavaju značajna natjecanja državnih, balkanskih, evropskih i svjetskih prvenstava i kupova u kajak-kanu i rafting sportu. Vrbas Adventure Resort je bio domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. Vrbas je jedna od samo nekoliko rijeka u svijetu koje zadovoljavaju uslove za sve discipline u ovom sportu. Sve ovo je više nego dovoljno razloga da uživate u smaragdnoj i kristalno čistoj vodi.
 
Turistički rafting na Vrbasu moguć je tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme je proljeće i ljeto.
 
U ponudi su tri dužine spusta: 
1. Zvečaj-Karanovac
Dužina rute: 5 km
Vrijeme spuštanja:40-80m
Težina vode: 3o
Znamenitosti: Srednjo-vjekovna tvrđava Zvečaj, izvori, pećine
 
2. Ada-Karanovac
Dužina rute: 11 km
Vrijeme spuštanja: 90 – 50 min
Težina vode: 2-3o
Znamenitosti: prirodni kameni most, znamenitosti
 
3. Bijeli buk-Karanovac
Dužina rute: 21km
Vrijeme spuštanja: 150 – 210 min
Težina vode: 4o
Znamenitosti: Grebenska klisura, srednjovjekovna tvrđava Greben
 
Zainteresiranima nije potrebno nikakvo veslačko iskustvo ili vještina. Za samo nekoliko minuta će, pod vodstvom iskusnih skipera,
 postati dio uigranog veslačkog tima koji juri kroz pjenušave bukove i kaskade. Avantura za pamćenje završava se tradicionalnim kupanjem u Vrbasu i ručkom.