Izuzetno nam je zadovoljstvo najaviti otvaranje izložbe u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, iz Visokog „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić”. Izložba nam dolazi iz grada Visokog i nastala je kao rezultat ovogodišnjeg ICOM – ovog programa „Hiper – povezani muzeji: novi pristup, nova publika”  i 65. obljetnice osnivanja Zavičajnog muzeja Visoko. Kako bi se do kraja ispoštovala ICOM-ova ovogodišnja poruka, odlučili smo dovesti izložbu i u naš Kraljevski grad.

Autorica izložbe je MA arheologije gđica Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbrike Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosankih vladara i vlastele iz srednjovjekovne zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije.

Pavao Anđelić je rođen 29. februara 1920. godine u Sultićima u području Neretvice, općina Konjic. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, a po njenom završetku upisuje Franjevačku teologiju u Sarajevu, koju nije završio. Anđelić je završio Pravni fakultet u Zagrebu i vratio se u rodni Konjic gdje  je obnašao dužnost sreskog sudije i neko vrijeme profesora latinskog jezika.  Pedesetih godina prošlog stoljeća odlazi u Sarajevo gdje se zapošljava u Zavodu za zaštitu spomenika NR BiH, zatim u Zemaljskom muzeju BiH gradi karijeru arheologa specijaliziranog za srednji vijek. Svoj najveći doprinos je dao u riješavanju najzahtjevniji pitanja bosanskog srednjovjekovlja. Obavio je i veliki broj topografskih istraživanja i evidentirao značajan broj novih arheoloških nalazišta, prije svega u okolini Konjica i Visokog. Anđelić je dao svoj doprinos i u istraživanju Jajca kao srednjovjekovnog, kraljevskog grada. Naime, istraživao je Tvrđavu, crkvu svete Marije, srednjovjekovnu žitnu jamu u Jajcu, … Radove o Jajcu možemo pronaći u Glasniku Zemaljskog muzeja, Zborniku krajiških muzeja, Naše starine,…

Otvaranje izložbe je 20. 06. 2018. godine u 18:00 sati u zgradi JU „ Agencija za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turitičkih potencijala grada Jajca” u sklopu Etno zbirke, u ulici svetoga Luke 15.
Izložba u Jajcu gostuje od 20. 06. 2018. godine do 11. 07. 2018. godine.