U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma je jučer, 07. lipnja/juna, održan  sastanak predstavnika  JU“ Agencije“ sa savjetnicom ministrice za turizam i ugostiteljstvo, gđom Azrom Džigal. Glavna tema radnog sastanka bila je realizacija završnog uređenja Vodopada rijeke Plive kao i nastavak realizacije projekta uređenja donjeg toka rijeke Plive, na koji se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine obvezala 2001. godine, a koji je obustavljen strašnim poplavama u proljeće 2014. godine.

Jedan od zaključaka  sastanka je okupljanje stručnog tima sa predstavnicima  ministarstava i nadležnih institucija u roku od mjesec dana s ciljem evaluacije projektne dokumentacije uređenja Vodopada i rijeke Plive.

Ravnatelj JU“Agencije“ gosp. Mijat Saraf upoznao je Ministarstvo o aktivnostima koje se provode u oblasti turizma na području Jajca, kao i o glavnim problemima s kojim se destinacija susreće. Između ostalog,  predstavljena je projektna ideja o povezivanju sedronosnih rijeka Bosne i Hercegovine,  tj. Vodopada (Pliva – Vodopad rijeke Plive, Trebižat- Kravice i Una – Martinbrod),  s ciljem zajedničke promocije na domaćem i stranom tržištu. Pored toga,  gđa Džigal je ponudila uključivanje Jajca u ovogodišnji projekt pod nazivom „Kultura u funkciji razvoja turizma“, koji se provodi sa Sarajevo film festivalom.

Radni sastanak je održan i sa  predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na kojem je između ostalog raspravljano o ugroženosti  nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u Jajcu, s posebnim osvrtom na Tvrđavu, Katakombe, Crkvu sv. Marije i Hram boga Mitrasa.

Stručni suradnik Zavoda za zaštitu spomenika, gdin Robert Stergar  podržao je aktivnosti  JU „Agencije“ u oblasti monitoringa i redovitog održavanja nacionalnih spomenika na području općine Jajce, te naglasio važnost aktivnog monitoringa u ovoj oblasti s ciljem sprječavanja daljnjeg uništavanja zaštićene kulturne baštine. Dogovorena je redovita komunikacija u budućnosti, kao i dolazak predstavnika Zavoda u narednih nekoliko dana s ciljem analize stanja ugroženih nacionalnih spomenika, kao i planiranja rekonstrukcije nacionalnog spomenika  „Crkva Presvete Bogorodice u Jajcu“.