Muzej II zasjedanja AVNOJ-a jedan je od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi. Osnovan je 1953. godine, kao centralna jugoslov- enska institucija memorijalnog tipa.

U zgradi muzeja se 29. i 30. novembra 1943. godine održalo drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Ju- goslavije (AVNOJ), na kojem su predstavnici BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije, odrekavši se dijela suvereniteta, stvorili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Muzejska postavka, pored originalne Titove fotelje, originalnih dviju fotelja i stolica sa Drugog zasjedanja AVNOJ-a, sadrži i portrete slikara Đorđa Andrejevića Kuna, djela slikara Božidara Jakca, kao i speci- jaliziranu biblioteku.

Muzej se nalazi u blizini autobuske stanice i vodopada i nudi stručna vodstva na engleskom i bosanskom jeziku. Otvoren je svakim danom, tokom cijele godine od 09.00 do 17.00 sati.

Kontakt informacije: ul. II zasjedanja AVNOJ-a bb
ID broj: 4236452380003
tel: (0)30 657 998
mail: [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. | [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
www.muzejavnoj.ba