Općina Jajce skupa sa Općinom Bihać partneri su Gradu Banja Luci u procesu kandidature za prestižnu titulu „Europska prijestolnica kulture 2024“. Tim povodom jučer je održan radni sastanak sa članovima tima “Banja Luka 2024”, kojem je povjerena izrada i vođenje aplikacije, kao i dokument Strategije kulture. Tim je počeo s radom u svibnju 2017. godine a okuplja istaknute kulturne djelatnike Grada Banja Luke.

Sastanku su sudjelovali predstavnici Grada Banja Luke, voditelja tima Marko Bilbija i član tima, pejzažni arhitekt gosp. Marko Šukalo, te načelnik Općine Jajce gosp. Edin Hozan, predsjedatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović, ravnatelj JU „Agencija“ gosp. Anto Brtan sa suradnicima, ravnateljica JU Dom kulture Jajce gđa. Smiljka Brtan, te ravnateljica Muzeja AVNOJ-a gđa. Emsada Leko. Sastanku je nazočio i šef Odjela za turizam i ugostiteljstvo pri Ministarstvu privrede KSB gosp. Dragan Martić.

Grad Banja Luka skupa sa Gradom Mostarom i Gradom Bodo iz Norveške ušli su u najuži krug za izbor Europske prijestolnice kulture. Gosp. Bilbija je upoznao prisutne da se istaknuta titula dodjeljuje na detaljnom i cjelovitom Planu razvoja kulture i Aplikacijskog dokumenta Gradova kandidata koji će se realizirati u petogodišnjem periodu. Aplikacija podrazumijeva detaljnu analizu stanja kulture kao i brojne projekte koji će biti realizirani u zadanim vremenskim okvirima.

Članovi Tima “Banja Luka 2024” upoznali su domaćine o samom procesu kandidature kao i ulozi Jajca kao partnera ovog značajnog projekta. Načelnik Općine Jajce gosp. Hozan zahvalio je na izboru Jajca kao partnera Projekta kandidature te istaknuo je da Općina Jajce u potpunosti podržava inicijativu u skladu s kadrovskim, prostornim i financijskim kapacitetima Općine. Predsjedatelj OV Jajce gosp. Šimunović također je podržao ovu inicijativu i naglasio da Jajce ima kapacitete za razvoj kulture te da će općinske vlasti učiniti sve što je u njihovoj moći da se ova ideja realizira.

U nastavu je dogovoren sastanak šire radne skupine koja će obuhvatiti kulturne djelatnike (djelatnike institucija kulture, umjetnike, pjesnike i dr.) s područja Općine Jajce. Sastanak će se održati u svibnju mjesecu sa zadatkom kreiranja projektne ideje s područja Jajca koje će biti uključene u Aplikacijski dokument.