Josipa Grabner učiteljica po struci, radila van Jajca i u Jajcu, zaljubenica Jajca i prošlosti. Veliki donator kako u jajačkom kraju, tako i u uskopljanskom. Skromna gospođa Grabner svoje umirovljeničke dane provodi u Jajcu. Cijelog života pomogala je ponajviše mladima, nakon što je pročitala na internet kako Etno muzej prikuplja građu odlučila se na donaciju  starih radioaparata, koji su bili hobi njezina pokojna muža gdina Drage Grabnera, jajačkog pedagoga.

U nastavku Vam donosimo intervju sa pomenutom gospođom.

 

1. Gospođo Grabner recite nam nešto o sebi?

Zovem se Josipa Grabner, rođena u Jajcu. Školovala se u Jajcu, kao posljednja generacija Učiteljske škole. Nakon školovanja radila sam u Gornjem Vakufu – Uskoplje, uporedno sam završila i predšoklski odgoj i radila u vrtiću pomenutog grada. Godine 2002. vratila sam se u rodni kraj gdje sam i radila do kraja radnog vijeka u OŠ „13. rujan Jajce”.

 

2. Kako ste došli na ideju o donaciji Muzeju?

Na internetu sam pročitala o prikupljaju građe u Muzej. Moj pokojni suprug se bavio prikupljanjem i popravkom starih  adioaparata. Nakon njegove smrti ostala mi je cijela zbirka. Nekoliko sam ih poklonila dragim prijateljima i rodbini,  te donirala za  humanitarnu akciju koja je nedavno održana u našem gradu. Imala sam i ponuda za prodaju kako u Bosni i Hercegovini, tako i van nje. Ali ipak nisam željela cijelu kolekciju ”rastaviti”, smatram da bi i moj pokojni suprug želio da su svi predmeti na jednom mjestu. Kontaktirala sam svoje kčerke i razgovarala s njima o toj ideji. I naravno, svidjela im se, te su i one izrazile želju, kao i ja da cijela zbirka radioaparata bude na jednom mjestu i predstavljena javnosti.

 

 3. Jeste li ranije posjećivali Muzej?

Da, naravno. Dolazila sam sam, ali i sa svojom obitelji i rado ga preporučim svima.

 

4. Recite nam nešto o Vašem suprugu, gospodinu Grabneru?

Moj suprug se zvao Drago Grabner. Završio je pedagogiju i radio, kao i ja u Gornjem Vakufu-Uskoplje. Godine 2000. vraća se u Jajce i zapošljava u OŠ „13. rujan Jajce”. Bio je radio    amater, povezivao je građane Gornjeg Vakufa sa prijateljima i rodbinom van Bosne i Hercegovine. Uporedno s tim hobijem, razvila mu se ljubav preda radioaparatima. Naime, Drago je prikupljao i popravljao stare radioaparate zvane, Lampaši.

5. Koji Vam je cilj ove donacije?

Kao što sam već i rekla, želim cijelu zbirku na jednom mjestu i da buduće generacije našeg grada, a tako i turisti budu upoznati sa hobijem moga supruga, a i građana Jajca. Na ovaj način, također želim odati i počast svom pokojnom suprugu, te pridonijeti radu našeg Muzeja i mladih generacija koji žele oživjeti naš grad.

Zahvaljujemo gospođi Grabner i njezinim kčerkama na ukazanom povjerenju i velikoj donaciji za naš Muzej. Izložba će uskoro biti predstavljena javnosti.