Glavni imam Medžlisa IZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić i predsjednik Medžlisa IZ Jajce gosp. Almir Kunić boravili su danas u uzvratnom radnom posjetu Javnoj ustanovi „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, gdje su razgovarali s ravnateljem ove ustanove mr. sc. Antom Brtanom.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim događajima u Jajcu, pripremama za ljetnu turističku sezonu te unaprijeđenju suradnje između ove dvije institucije.

Najvažnija tema razgovora odnosila se na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, „Crkvu sv. Marije (pretvorena u Fethija odnosno sultan Sulejmanovu džamiju 1528. godine) sa Zvonikom sv. Luke“, oko kojeg se u javnosti već neko vrijeme stvaraju nepotrebne tenzije koje ne doprinose suživotu u kraljevskom gradu Jajcu.

Postignut je dogovor da se što prije krene s aktivnostima na organiziranju Okruglog stola na ovu temu tijekom kojeg bi u Jajcu okupili predstavnike vjerskih zajednica, eminentnih povjesničara, lokalnih političkih predstavnika i drugih zainteresiranih institucija i pojedinaca. Cilj ovakvog skupa je da se pokrene konstruktivni dijalog koji bi bio polazna osnova za snažnije uključivanje institucija u rješavanju ovog problema.

Također je dogovoreno da Agencija poradi na uključivanju vjerskih objekata u turističku ponudu grada Jajca kako bi se našim turistima što bolje prezentirala naša bogata vjerska i kulturno-povijesna baština.

Ravnatelj Agencije zahvalio se predstavnicima Islamske zajednice Jajce na izdvojenom vremenu te tom prilikom uručio prigodne poklone. U znak poštovanja i uvažavanja iz svoje osobne knjižnice poklonio je efendiji Hadžiću Kur’an kojeg je tijekom rata netko bacio na ulicu, a on ga sačuvao i u međuvremenu pročitao, kao i sliku jajačkog umjetnika, akademskog grafičara Borisa Ladana.