Portal Volim Jajce uradio je intervju mr. sc. Antom Brtanom, ravnateljom JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Podsjećamo, Brtan je u rujnu prošle godine preuzeo dužnost od prof. Mijata Srafa. Prije stupanja na ovu dužnost, Anto Brtan proveo je više od 20 godina radeći u institucijama Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, a njegov posljednji radni angažman bio je u diplomaciji od 2014. do 2018. i to na dužnosti prvog tajnika Veleposlanstva BiH u Zagrebu.

U nastavku donosimo vam intervju s prvi čovjekom jajačkog turizma:

Na početku nam recite jeste li zadovoljni novim poslom, kako su te promjene utjecale na Vas i kako ocjenjujete dosadašnju suradnju s općinskim vlastima?

-Moram priznati da mi je u početku bilo malo neobično zbog promjene posla, ali sam to vrlo brzo prebrodio zahvaljujući odličnom timu ljudi koje sam zatekao u Agenciji. Što se tiče suradnje s općinskim vlastima, također sam vrlo zadovoljan. Predsjedatelja OV Ivu Šimunovića poznajem još iz perioda rata kada mi je bio zapovjednik i oduvijek smo imali više od prijateljskog odnosa. Na njegovu inicijativu odlučio sam se vratiti u Jajce premda je to bila jako velika i teška odluka s obzirom na to da sam većinu svog radnog vijeka radio u Mostaru, Sarajevu i, prije povratka u Jajce, u Zagrebu. Načelnika Edina Hozana upoznao sam u Zagrebu u vrijeme dok sam radio kao diplomata u Veleposlanstvu BiH i kada nisam ni slutio da ću doći raditi u Jajce. Za ovih osam mjeseci koliko radim u Jajcu i surađujem s njim mogu reći da sam jako zadovoljan. Još nisam doživio da je apriori odbacio neki moj prijedlog. Neke moje ideje još uvijek nisu realizirane, ali imam razumijevanja prema tome s obzirom na to da znam da su procedure složene, a neke stvari su podložne i određenim političkim kalkulacijama. Ja se nikada nisam bavio politikom već sam uvijek bio operativac koji je probleme rješavao na najlakši i najefikasniji način. Trebalo mi je malo vremena da shvatim da to u Jajcu baš i ne ide tako lako, ali unatoč tomu smatram da postoji doza zajedništva kada treba rješavati neke probleme od općeg značaja. U nastavku ću malo detaljnije govoriti o konkretnim projektima.

Recite nam jesu li pri kraju pripreme za čišćenje korita ispod vodopada i možemo li očekivati da će radovi biti uspješno okončani i da će se popularni Međunarodni skokovi s vodopada doista i održati?

-Već sam ranije u više navrata izjavio da će se skokovi s vodopada sigurno održati, premda sam znao da će to biti kompliciran i težak posao. Naime, poznato je da prošle godine skokovi nisu održani zbog sigurnosnih razloga, jer se ispod vodopada nataložila velika količina pijeska, kamenja i mulja, a potencijalni izvođači tih radova u zadnji trenutak su morali odustati od posla zbog iznimno zahtjevnih uvjeta za njegovo izvođenje. Čim sam stupio na dužnost ravnatelja, ovo sam sebi stavio kao jedan od prioriteta.

Zahvaljujući razumijevanju i potpori načelnika Edina Hozana i predsjedatelja OV Ive Šimunovića, kojima je, čini mi se, bilo najviše stalo da se ova manifestacija održi ove godine zbog njenog značaja za cijeli naš grad, na vrijeme smo krenuli u potrebne aktivnosti. Načelnik mi je dao suglasnost da pokušam naći način kako očistiti vodopad i obećao da će Općina snositi troškove izvođača radova. No, bez obzira na te olakotne okolnosti, nije bilo lako naći firmu koja je kadrovski i tehnički osposobljena za takvu vrstu posla. Kada smo konačno sagledali sve karakteristike i obim posla, prethodno angažiravši ronioce koji su istražili cijelo područje ispod vodopada, Općina je raspisala javni natječaj za izvođenje radova. Javile su se samo dvije firme, jedna specijalizirana firma iz Mostara koja ima ronioce i svu opremu koja je potrebna za poslove čišćenja i podvodnog razbijanja stijena ispod vodopada, te jedna lokalna firma iz Jajca čija je ponuda za izvođenje radova bila značajno skuplja. Mogu reći da će radovi prema jeftinijoj ponudi koštati oko 34.000,00 KM i u potpunosti će ih financirati Općina Jajce. Stoga koristim ovu prigodu zahvaliti se našem Načelniku na timskom radu i podršci.

Danas sam razgovarao s izvođačem radova te su me obavijestili da bi već 01.06.2019. počeli s dovozom opreme i montažom, a u ponedjeljak 03.06. započeli bi radove na čišćenju. Prije toga, s Elektroprivredom HZ HB moramo dogovoriti smanjenje dotoka vode na vodopad. Očekujemo da će biti potrebno najviše sedam dana za obavljanje ovog posla.

Skokovi će se održati, ako sve bude teklo prema našim planovima, u subotu 17.08.2019. godine. Ranije su skokovi održavani prve subote u kolovozu/augustu, ali smo taj termin izgubili jer prošle godine nije bilo skokova u Jajcu. No, smatram da je i ovo dobar termin jer će turistička sezona biti na svome vrhuncu te očekujemo veliki broj posjetitelja. Na nama je da izvršimo adekvatne pripreme, prije svega očistimo korito ispod vodopada i posvetimo se organizaciji ove iznimno značajne i u svijetu jedinstvene turističke manifestacije.

Prošle godine Agencija je po prvi put organizirala kulturnu manifestaciju pod imenom „Dani srednjovjekovlja“. Kakvi su planovi za ovu godinu i hoće li se ta manifestacija ponovo održati?

-Jajčani svugdje s ponosom ističu da su iz kraljevskog grada i upravo bi na tome trebala, dobrim dijelom, počivati naša strategija razvoja turizma. Manifestacija „Dani srednjovjekovlja“ ide u prilog tome i ja se nadam da će postati tradicionalna. Prije 10-tak dana boravio sam u Stocu na njihovoj manifestaciji „Stolačka tarča“, prvoj takve vrste u BiH i prijatno sam iznenađen razinom organizacije i samim ugođajem. Osim viteških družina iz BiH i Hrvatske, ugostili su družine iz Slovačke, Mađarske i Rumunjske i pripremili izvanredan dvodnevni program. Ovom prilikom zahvaljujem se na pozivu i gostoprimstvu pokretaču te manifestacije u Stocu gosp. Anti Vujnoviću, aktualnom direktoru Zavodu za zaštitu spomenika FBiH.

Agencija i ove godine priprema „Dane srednjovjekovlja“ koji će se održati od 29.06. do 06.07.2019. godine. S obzirom da će 29.06.2019. biti otvaranje Kazališnih igara BiH u Jajcu, u suradnji s ravnateljicom JU „Dom kulture Jajce“ Smiljkom Brtan, odlučili smo upotpuniti program zajedničkim aktivnostima. Na dan otvaranja Igara upriličit ćemo otvaranje izložbe „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele“ u suradnji s JU „Muzej Tešanj“. Izložba će biti postavljena u Domu kulture Jajce i trajat će do završetka Kazališnih igara BiH. Bit će to prigoda da naši sugrađani osjete duh srednjovjekovlja u kraljevskom gradu Jajcu.

Središnji dio manifestacije održat će se u subotu 06.07.2019. godine, a o detaljima programa blagovremeno ćemo izvijestiti javnost.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH dogovaramo održavanja turističke radionice kao dio ove manifestacije u što bi bilo uključeno i Ministarstvo turizma RH, a na kojoj bi istaknuti turistički djelatnici iz R. Hrvatske s nama podijelili svoja iskustva i pružili nam određene preporuke i savjete.

-Također, smatram važnim spomenuti da smo nedavno osnovali udrugu „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ za čijeg je predsjednika izabran Anđelko Barić. Mislim da će ova udruga biti jako važan promotor kraljevskog grada Jajca u zemlji i inozemstvu i da ćemo uspjeti opremiti jednu manju povijesnu postrojbu do početka „Dana srednjovjekovlja“. Do sada smo dobili značajnu financijsku pomoć za opremanje vitezova od predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i ministrice financija KSB/SBK Mirjane Plavčić i koristim ovu prigodu da im se zahvalim. Zahvaljujem se i našem sugrađaninu Mariju Pastuhoviću koji je za opremanje vitezova donirao 500,00 EUR. Osim toga, preko „Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca“ iz Zagreba dobili smo donaciju od Hrvatske elektroprivrede u iznosu od 8.000,00 kuna. Očekujemo da ćemo dobiti potporu i od naše Općine, kao i od jajačkih gospodarstvenika, jer se radi o projektu koji će značajno obogatiti našu turističku ponudu i pomoći u afirmaciji Jajca kao kraljevskog grada.

Primijetili smo da se posljednjih dana vrše neki radovi na popularnim jajačkim mlinčićima na Plivskom jezeru. Možete li nam reći o čemu se radi?

 

-Mlinčići i Plivska jezera su jedna od naših najvećih turističkih atrakcija, ali smatram da nisu dovoljno prezentirani niti ekonomski iskorišteni. Tijekom prošle sezone imali smo nekoliko slučajeva da su se strani turisti ozlijedili prilikom šetnje stazama oko mlinčića, jer su iste pod utjecajem vlage bile u jako lošem stanju. Izložili smo taj problem načelniku Hozanu i uz njegovu potporu krenuli s radovima na rekonstrukciji staza. Postavili smo nove staze od hrastove građe na cijelom prostoru i dugoročno riješili taj problem. Također smo sanirali nekoliko mlinova koji su bili najugroženiji. Radovi su već trebali biti završeni, ali su nas kiša i problemi s nabavkom određenih materijala malo usporili. Nadam se da će u narednih 10-tak dana sve biti završeno i da će se naši turisti puno sigurnije kretati i ugodnije osjećati. Ovaj projekt je, također, financiran isključivo od strane Općine Jajce u iznosu od 20.000,00 KM i to je jedan od primjera odlične suradnje s načelnikom Hozanom.

Načelniku sam nedavno uputio i prijedlog da se izvrši regulacija prometa na Malom plivskom jezeru te da se uvede naplata na tom dijelu nacionalnog spomenika za turiste. Mislim da bismo tako osigurali financijsku konstrukciju za dugoročno održavanja mlinčića i cijelog područja Malog plivskog jezera, osigurali nekoliko novih radnih mjesta u Agenciji, te omogućili našim zainteresiranim sugrađanima da tijekom turističke sezone ostvare dodatni prihod. Načelnik je malo skeptičan oko toga i dijelom ga razumijem (kao političara), ali se nadam da će na kraju shvatiti da je to potencijal koji moramo znati ekonomski iskoristiti.

Imate li kakvih novih ideja koje bi poboljšale našu turističku ponudu?

-Ideja imamo na pretek, ali ih je jako teško realizirati zbog raznih razloga. Prije nekoliko dana uputio sam načelniku Hozanu prijedlog za izgradnju zip-linea preko vodopada (od Varošnica iznad benzinske crpke do vidikovca na drugoj strani Vrbasa, te od vidikovca do parka kod „Ribarskog“) koji bi bio jako zanimljiva turistička atrakcija. Neće puno koštati njegova izgradnja, a bit će jedinstven i sigurno primamljiv turistima. Omogućit će nam zapošljavanje najmanje tri nova radnika i bit će ekonomski samoodrživ. Dobili smo ponudu firme iz Mostara koja je u tom gradu već izgradila nekoliko zip-line atrakcija, kao i u nekim drugim mjestima u BiH. Nisam još dobio potvrdu od Načelnika da možemo ići u realizaciju toga projekta, jer je izrazio određenu dozu zabrinutosti zbog sigurnosti ljudi koji bi to koristili, ali mislim da smo na dobrom putu da tu ideju realiziramo u vrlo kratkom roku.

Također, imamo u planu jedan manji zip-line na Malom plivskom jezeru, koji bi mogao biti financiran od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH zahvaljujući dr. sc. Đaniju Rahimiću iz Mostara, koji bi izradio i finalizirao projekat i za zip-line na vodopadu.

Za tvrđavu smo nabavili tri luka i strijele za djecu i odrasle za koje morao napraviti mete i u narednih nekoliko dana ćemo ih staviti na raspolaganje našim turistima. Također ćemo postaviti nekoliko klupa i korpi za smeće unutar tvrđave. Planiramo u suradnji s Općinom izgraditi sanitarni čvor unutar tvrđave i urediti prostor „Barutane“ s muzejskom postavkom ili ljetnim barom.

Na prilazima vodopadu počet ćemo pripreme za uređenje staza, te čišćenje ruševina kuće u parku koju bismo mogli pretvoriti u atraktivni ugostiteljski objekat.

Sve ovo što ste do sada naveli sjajno zvuči, ali Vaše ime je u proteklim mjesecima ipak najčešće spominjano u kontekstu problema oko Crkve sv. Marije. Imate li reći što novo o tom problemu?

-„Crkva sv. Marije (pretvorena u Fethija odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju 1528. godine) sa Zvonikom sv. Luke“ nacionalni je spomenik pod posebnom zaštitom države. O tom pitanju nemam ništa novo reći u odnosu na moje Otvoreno pismo koje je nedavno prenio i ovaj portal. Nadam se da ćemo uskoro uspjeti organizirati jedan Okrugli stol na kojem bi sve zainteresirane strane pred kamerama javne televizije mogle iznijeti svoje stavove i argumente i da će to dovesti do dijaloga koji će nam pomoći da riješimo ovaj problem i okrenemo se budućnosti.

Ovih dana u Jajcu se snima glazbeno-scenski spektakl „Lijepom našom“ ili „Mostovi kultura“. Na plakatima smo vidjeli da je Agencija jedan od sponzora tog događaja. Sam događaj je izazvao i neke negativne komentare bošnjačke javnosti. Kako to komentirate?

-Prije svega želim reći da je emisija „Lijepom našom“, koja se izvan Hrvatske snima pod imenom „Mostovi kultura“, najdugovječnija i najgledanija emisija na HRT-u. Snimanje te emisije u Jajcu jedan je veliki uspjeh jer će više doprinijeti promociji našega grada nego bilo kakve naše promotivne kampanje (a imamo ih jako malo). Na njoj će nastupiti brojna kulturno-umjetnička društva, tamburaški sastavi, te estradne zvijezde uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate. Sumnjam da će se takvo što dogoditi u Jajcu u skorije vrijeme, a možda nikad. Ista ta emisija snimana je u Sarajevu, Bugojnu, Tesliću, Čitluku, Ljubuškom… Ne vidim razloga zašto bi to smetalo bilo kome u Jajcu. Organizatori su Općina Jajce i HRT, a najveći sponzor je Načelnik Općine. U Bugojnu su Bošnjaci i Hrvati ratovali jedni protiv drugih i s obje strane su počinjeni teški zločini, a danas nama mogu očitati lekciju iz suživota. U Jajcu toga nije bilo, ali neupućeni čovjek sa strane bi stekao dojam, prema pojedinim komentarima ovog (i sličnih događaja) da smo mi jedni drugima najveći dušmani. To me jako žalosti i volio bih da to zajedno pokušamo maknuti iz javnog diskursa.

Za kraj smo ostavili najsvježiju lokalnu temu, a to je posjet ministra Bojana Domića Jajcu i sastanak na kojem ste i sami nazočili. Kako komentirate reakcije na taj sastanak?

-Mislim da je to bespotrebno dizanje tenzija i da nam samo nanosi štetu. Ministar je tijekom sastanka više puta ponovio kako mu je Jajce drago i kako je spreman pomoći u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti. Svaki od ravnatelja koji su bili na sastanku ukratko se predstavio i kazao nešto o ustanovama na čijem su čelu uključujući i probleme u čijem bi rješavanju mogao pomoći ministar Domić. Ja sam kazao da Agencija ima velikih problema s održavanjem nacionalnih spomenika, a ministar mi je rekao da će uskoro biti objavljen javni natječaj njegovog ministarstva i da prijavim projekt za neki od tih spomenika. Slično su govorili i drugi. Da smo imali bilo što tajiti, onda ne bi s tom informacijom izlazili u javnost. Ja bih se osobno volio okrenuti ranije pobrojanim planovima i aktivnostima nego da trošim vrijeme na komentiranje nečega što je plod nečijih strahova, frustracija ili ne znam čega. Sve što napravimo u Jajcu uz pomoć ministra Domića, ministra Hrnjića ili premijera Lende bit će na dobrobit svih naših građana i još jednom ponavljam da je besmisleno na to trošiti energiju i vrijeme.

 

 

(Volim Jajce)