Džamija Esme Sultanije

Esme Sultanije džamija je najvredniji objekat među jajačkim džamijama osman- skog perioda. Po svojoj veličini i obliku izdvaja se od ostalih džamija. Nalazi se u centru jajačke čaršije. U sklopu džamijskog kompleksa nalazili su se i šadrvan, me- kteb i greblje. Prema tarihu iznad portala, džamija je podignuta 1749/50. godine, a njen osnivač je čauški čehaja Emir Mustafa. U vezi imena džamije sačuvano je predanje da je Esma sultanija, supruga bosan- skog namjesnika Mehmed paše Muhsinovića sagradila ovu džamiju i dva mosta na Vrbasu.

Kako je bila bolesna, astrolozi su joj prorekli da će ozdraviti ukoliko napravi tri zadužbine. Od svoga nakita je podigla mostove na Vrbasu i  jednu od najljepših džamija u Jajcu. Godine 1993. džamija je srušena do temelja sa svim objektima uz džamiju. Od 2003. do 2010. godine džamija je obnovljena, a u toku je obnova i cijelog kompleksa džamije Esme Sultanije. Džamija je otvorena za posjete, osim grupama u vrijeme molitvi i u večernjim satima. Uz džamiju nalazi se zgrada Medžlisa islamske zajednice Jajca sa bibliotekom, gdje posjetioci mogu dobiti više informacija o Islamskoj zajednici u Jajcu.

Kontakt informacije: Medžlis Islamske zajednice Jajce, ul. Esme Sultanije 1, tel: (0)30 657 089 i (0)30 657 483, mail: [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , www.mizjajce.com

Dizdareva / Ženska džamija

Dizdareva ili Ženska džamija nalazi se u gornjem dijelu grada u Gornjoj mahali. Džamiju je izgradio Sulejman-beg Kulenović 1812/1813. godine. Podatak o go- dini izgradnje nalazio se na tarihu iznad portala koji se zadržao do 1992. godine.

Dizdareva džamija u Jajcu spada u tip centralnih jednospratnih džamija bez sofa i bez munare, sa zidanom kupolom koja je skrivena šatorastim četverostrešnim krovom, što nije čest slučaj u Bosni i Hercegovini. Objekat je restauriran u toku 2002. godine.