Crkva sv. Marije

Nalazi se unutar historijske jezgre Jajca. U Crkvu sv. Marije je, nakon udaje za bosanskog prestolonasljednika Stjepana Tomaševića, 1. aprila 1459. godine, kćerka srpskog despota Lazara, Jelena Branković, kao miraz donijela moći sv. Luke Evanđelista. Novembra 1461. godine u ovoj je crkvi po papinskim poslanic- ima krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

U crkvi su sahranjeni članovi nekih gradskih porodica srednjovjekovnog Jajca. Za vrijeme otomanske vladavine, 1528. godine crkva je pregrađena u džamiju i nazvana imenom sultana Sulejmana II.

Objekat džamije  je nekoliko puta gorio u požarima. U požaru 1832. godine od zgrade su ostali samo zidovi. Sa sjeveroistočne strane objekta, izgrađen je zvonik – toranj sv. Luke u kasnogotičkom maniru, sa naznakama renesansnih is- kaza. Zvonik, visok 23,15 metara radili su domaći majstori. Zvonik sv. Luke pred- stavlja jedini sačuvani srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana.

Objekat je već 1892. godine, od strane austrougarske uprave, zakonom od 27. juna 1892. godine proglašen spomenikom kulture.

Franjevački samostan

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu, u ulici fra Antuna Kneževića, podignut je 1885. godine. Franjevci u BiH djeluju od 13. stoljeća i zaslužni su za opismenja- vanje stanovništva na ovim prostorima. Franjevački samostan u Jajcu posjeduje antičke, starokršćanske i srednjovjekovne arheološke spomenike. U samostanu se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Samostan ima i svoju etnografsku zbirku, knjižnicu i suvenirnicu. U knjižnici se čuvaju i vrijedni rukopisi, poput hronike samostana, reprint Hrvte matične knjige od prve polovice 18. stoljeća.  Samostansku zbirku i knjižnicu je moguće posjetiti uz prethodnu najavu u župnom uredu.

Kontakt informacije:Franjevački samostan Sv. Luke Jajce, ul. Fra Antuna Kneževića 6, p.p. 5 tel: (0)30 658 121, mail: [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. , www.crkvajajce.org

Sv. Ivan Krstitelj – Podmilačje

U pravcu Banjaluke, 10 km od centra grada, nalazi se crkva i hodočasničko mjesto sv. Ivana Krstitelja. Prvi put Podmilačje se spominje 1461. godine u povelji kralja Stjepana Tomaševića. U to vrijeme je već postojala Crkva sv. Ive. Za vrijeme os- manske vladavine crkva nije bila uništena niti oštećena. Crkva sv. Ive u Podmilačju jedina je srednjovjekovna crkva koja je kontinuirano služila svojoj svrsi. Svake go- dine, uoči 24. juna/lipnja hiljade hodočasnika redovno dolazi u Podmilačje sa zav- jetom svetom Ivi.

Čudotvornost svetišta odavnina je poznata među stanovništvom iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, susjednih zemalja i svijeta. Svetište ima hodočasničku tradiciju dugu preko pet stotina godina i jedno je od najstarijih svetišta u BiH. Iz vjere u moć ozdravljenja mnogi sa sobom osim uspomena s duhovnih okupljanja nose kamenje, daščice i pijesak kao lijek.

Kontakt informacije: www.zupa-podmilacje.com