U četvrtak, 4. listopada 2018. godine, djelatnici Povjerenstva za očuvanje nacinalnih spomenika BiH, Mirzah Fočo, Mirela Mulalić Handan i Aida Bičakčić posjetili su Agenciju za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Skupa s njima, u našem gradu boravilo je i dvoje predstavnika Veleposlanstva SAD-a u BiH. Razlog njihovog posjeta Jajcu je obilazak nacionalnog spomenika Crkve Sv. Marije sa Zvonikom Sv. Luke (pretvorena u Fethija, odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, 1528. godine). Američko veleposlanstvo 2008. godine financiralo je arheološka istraživanja na ovom nacionalnom spomeniku, te su željeli vidjeti u kakvom je stanju deset godina poslije tih istraživanja. Izrazili su zabrinutost neadekvatnom zaštitom ovog vrijednog nacionalnog spomenika te izrazili spremnost da Vlada SAD-a i ubuduće pomogne u realizaciji projekata na očuvanju nacionalnih spomenika.

Delegaciju su pozdravili načelnik općine Jajce gosp. Edin Hozan, predsjedavatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović, te ravnatelj Agencije gosp. Anto Brtan. O stanju nacionalnih spomenika u Jajcu govorili su im djelatnici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, te jajački arheolozi Mira Šimunović i Mirza Kapetanović. Glede daljnjih zahvata na očuvanju i zaštiti Crkve Sv. Marije sa Zvonikom Sv. Luke naglašeno je da se vjerske zajednice koje polažu određena prava nad ovim nacionalnim spomenikom trebaju usuglasiti kako bi se spriječilo njegovo dalje propadanje.

Naši gosti također su posjetili i Katakombe, Mitrej te Tvrđavu. Pružili su podršku Agenciji u nastavku rada na očuvanju nacionalnih spomenika u Jajcu te izrazili nadu da će se pronaći adekvatna sredstava kako bi se naše nacionalno blago zaštitilo na najbolji način.