Spomenik Mitrej, odnosno Hram boga Mitrasa u Jajcu, nalazi se na području poznatom kao lokalitet Bare, skoro 200 metara jugozapadno od srednjovjekovnog grada Jajca, na lijevoj obali rijeke Plive. Sagrađen je, najvjerovatnije, krajem 3. ili početkom 4. stoljeća nove ere te je najstariji spomenik u jajačkom području i jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini, piše Dnevni avaz.

Uklesan u stijeni

Pripadnici mitraizma nastojali su smjestiti svoja kultna mjesta u pećinama, ali su izgrađivali i male jednoćelijske hramove – speleje te ih, ukoliko je teren dopuštao, ukopavali u zemlju. Takav primjer hrama – spelej, uklesan u stijeni, nalazi se u Jajcu i predstavlja jedinstven i rijedak primjer.

– Reljef prikazuje Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Pomažu mu pas, zmija i škorpion. Reljef Mitre u Jajcu jedini je primjer u BiH na kojem se, pored prikaza lučonoša, nalaze i dvije slobodne mitraičke skulpture – kaže Aida Softić-Joldić iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Prema podacima Agencije, Mitrej je u periodu 2015. – 2016. godine posjetilo skoro 6.000 domaćih i stranih posjetilaca. Posebno je zanimljivo da je ovaj antički spomenik slučajno pronađen prilikom gradnje jednog privatnog objekta početkom 20. stoljeća.

 

 

 

Zemljište je otkupilo Društvo za očuvanje starina u Jajcu i, pod nadzorom stručnjaka, zaštitilo lokalitet. Prvo je podignuta drvena ograda, a ubrzo zatim je sagrađen zaštitni kameni objekt.

reljef-mitrejReljef isklesan u stijeni 

Nađena skulptura

Hram je obnovljen 2012. godine u okviru MDG-F programa “Unapređenje kulturnog razumijevanja u BiH”, koji je finansiran sredstvima vlade Kraljevine Španije.

Oko Hrama je izgrađen novi zaštitni objekt od stakla sa metalnim krovom, koji, ujedno, i ventilira zrak, čime se treba spriječiti propadanje spomenika. Vrijednost projekta je iznosila skoro 260.000 KM.

Zanimljivo je da je prilikom obnove zaštitnog objekta pronađena skulptura lava, koja se sada nalazi u Hramu.

Socijalna pravda

– Kult nepobjedivog boga Sunca Mitre širili su vojnici, robovi i trgovci porijeklom s Orijenta ili vojnici koji su na istoku došli u dodir sa pristalicama ovog kulta. Kao vjera koja je obećavala više socijalne pravde i zagrobni život, privlačila je niže slojeve društva i ozbiljno ometala širenje kršćanstva. Kult je bio raširen po svim provincijama Rimskog carstva, uključujući i provinciju Dalmaciju, u čijim je granicama bio i najveći dio današnje BiH – pojasnila je Softić-Joldić.

Autor: E. CRNKIĆ

(www.jajce-online.com)