U kraljevskom gradu Jajcu, 17. novembra 1461. godine, prije tačno 554 godine, u Crkvi sv. Marije papskom krunom je okrunjen Stjepan Tomašević, posljednji bosanski kralj. Tim povodom dana 17.11.2015. godine radnici JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i članovi HKD „Napredak“ Jajce posjetili su grob kralja, upalili svijeće i položili cvijeće.

Pred odlazaka na lokaciju nacionalanog spomenika Grob posljednjeg bosanskoga kralja Stjepana Tomaševića održano je kratko predavanje u krunidbenoj crkvi Sv. Marije. Predavanje je vodio prof. Bruno Ljubez koji je napisao jednu od najboljih knjiga o Jajcu.

Bosanska država je bila jako bogata država. Imala je jako razvijenu trgovinu i svoje rudnike plemenitih metala. Kada bi krenula trgovinska karavana prema današnjem Dubrovniku brojala bi oko 300 konja. Najznačajniji prodajni predmet je bio bosanski bodež, koji je bio jako popularan čak i u Francuskoj. Kao što se danas pojedini takmiče s novim mobitelima tako je u to vrijeme bio popularan ukrasni bosanski bodež- ističe Ljubez.


Govoreći o kralju i kraljevskom životu Ljubez ističe da je kraljevska poslastica bila riba Vrbaski lipen u kajmaku.

KAKO JE JAJCE POSTALO KRALJEVSKI GRAD

 

Sve je počinje kada je umro Hrvoje Vukčić Hrvatinić osnivač grada Jajca. Jajce tada nasljeđuje njegova žena Jelena koju ženi tadašnji kralj Stjepan Ostoja, koji je ovom ženidbom mnogo profitirao. Ostoja je bio djed od posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji je krunjen u Jajcu, živio i boravio u Jajcu, u Jajcu je pogubljen 1463. godine od strane sultana Mehmeda II. U ovom gradu se i danas nalaze njegovi posmrtni ostatci i njegov grob.