Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada jajca bila je jedini sudionik iz Bosne i Hercegovine na 1. kongresu ekološkog i održivog turizma koji se održao 25.11. u Zagrebu

Ekološki turizam uz prirodu, okoliš i baštinu uvažava i stanovništvo lokalne zajednice, njihove potrebe i želje te može donijeti nove razvojne prilike gotovo cijeloj Hrvatskoj, a posebno područjima suočenih s demografskim, ekonomskim i drugim problemima, poput hrvatskih otoka, brdskih područja, seoskih sredina i sličnih.

Ovo je poruka sa prvog kongresa ekološkog i održivog turizma “Neodoljiva Hrvatska” koji je u utorak u Zagrebu u organizaciji tvrtke Lux promocija okupio više od sto sudionika iz različitih područja, a svakako da se može primijeniti i za prostor Bosne i Hercegovine, te Jajca. U uvodu kongresa obratio se ministar turizma Darko Lorencin naglasivši da ekološki turizam uz ostalo podrazumijeva i očuvanje i zaštitu prostora kao polazišnu osnovu za razvoj i budućnost turizma. Dok je sam Kongres otvorio Predsjednik Ivo Josipović putem Video prijenosa.

Poseban gost ovom kongresu bio je također i gospodin Alija Pozderac, on je naime dao značajan doprinos razvoju Turizma u Bosni i Hercegovini te OI igrama u Sarajevu, između ostalog u Jajcu je radio na dokumentima koji su tretirali razvoj turizma (Plivska jezera i dr.), pored toga otvorio je školu u Općini Dobretići. Iako je već 25 godina u Zagrebu izrazio je spremnost i dalje pomagati razvoj Bosne i Hercegovine.

U Republici Hrvatskoj uskoro kreće izrada akcijskog plana za zeleni turizam koji će obuhvatiti ekologiju, zaštitu prirode, planiranje prostora i brojne druge segmente. Jedna od ideja koja se s tim u vezi već počela ostvarivati je certificiranje 20-ak zelenih hotela koji promoviraju održivost s korištenjem obnovljivih izvora energije, ekoloških sredstava za čišćenje, ekološki proizvedene hrane i drugog. Cilj je da se osim hotela takvim inicijativama i poslovanju pridruže i drugi smještajni objekti, kao i da se oznaka ‘zeleno’ provuče praktički kroz sve hrvatske turističke proizvode jer je to i jedna od najtraženijih i rastućih kategorija u svjetskom turizmu, a Hrvatska za to ima ogromne mogućnosti, naglasio je Lorencin.

Ekološki turizam naspram pogubne ‘mantre’ o resortima i golfu

Dora Smolčić Jurdana ispred opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i saborskog Odbora za turizam na kongresu je istaknula da ekološki turizam podrazumijeva i održiv razvoj temeljen velikim dijelom i na očuvanom prirodnom okolišu koji je postao iznimno velika ekonomska kategorija, a u turizmu i jedan od važnijih motiva dolazaka turista. To znači i predvidjeti te otkloniti i brojne negativne učinke turizma na prostor, okoliš i lokalnu zajednicu, što se događa kada se turizam nepravilno razvija i njime se ne upravlja, kao i investirati te promovirati specifičnosti te ponude na tržištu i među turistima kojih primjerice oko 20 posto od ukupnog broja u Hrvatskoj upoznavanje prirodnih ljepota navode kao glavni motiv dolaska. Naglasila je i da su ekoturisti veće platežne moći, s višim obrazovanjem i znatno ekološki osvješteniji od ostalih skupina.

U brojnim dokumentima koji tretiraju tematiku razvoja, često se spominje održivost i održivi turizam, te predstavljaju naše zajedničko opredjeljenje u kojem smjeru se Jajce želi razvijati. A na samom kongresu se ispostavilo vrlo važno naglasiti da svaki razvoj mora pratiti pravilna ekološka i društvena održivost. U kontekstu oblika turizma koji podržavaju održivost te zaštitu kulturno-povijesne i prirodne baštine, broj posjetitelja nije ključni indikator razvoja destinacije niti popularnosti iste. Indikatori ovih oblika turizma su produžena turistička sezona, broj dana boravka turista kao i njihova platežna moć (koja je u većini slučajeva veća nego kod „masovnih turista“) i dr.. Druga značajka ovog kongresa koja se može povezati sa Jajcem, odnosno Bosnom i Hercegovinom i turizmom u istom, jest postojanje a ne provođenje dokumentacije koja predviđa ispravne korake razvoja turizma koje su definirane Strategijom razvoja na nekoliko nivoa (LEAP,KEAP,NEAP). Pored toga problem predstavlja i postojanje  dokumenata koji nemaju praktične vrijednosti, što naposljetku ima rezultat sporog i neravnomjernog razvoj sa brojnim posljedicama na okoliš i domicilno stanovništvo.

Predstavnik Agencije iskoristio je priliku, da sudionicima kongresa preda materijale Jajca, kako bi ih upoznao sa svim prirodnim i kulturnim ljepotama grada Jajca, te ih pozvao u posjetu u Jajce. Našim kolegama i organizatorima 1. Kongresa ekološkog i održivog turizma se srdačno zahvaljujemo na pozivu i gostoprimstvu, želimo im uspješan nastavak rada kao i dugu tradiciju Kongresa.