Tvrđava u Jajcu često je u prošlosti spominjanja kao “neosvojiva”. Zbog svoje masivnost, bedema (odbranbeni zidova), pitke vode na samom vrhu, čak i običnom posjetiocu može se činiti neosvojiva. Jedan od bedema onaj zapadni seže do Plive, a sjeverni do Vrbasa, Pliva i Vrbas su bile prirodne neprohodne granice, zbog toga je u prošlosti morala biti osvojena na prevare. Mnoge su legende vezane za osvajanje ove tvrđave. Takvu jednu legendu piše i Anastasije Đorđić putopisac u 17.st.

Kazivanje o zauzimanju Jajca na prevaru bilježi putopisca iz 17. stoljeća, Anastasije Đorić (Athanasio Goorgiceo), a legendi vjeruje budući da se iz njegovog opisa vidi koliko je zadivljen strateškim položajem i snagom, bedem, kula i bastiona.

On kaže: “Grad je prema rijeci bio tako udešen, da ovdje nije bilo moguće ni jurišati ni opsjedati ga, a nema ni zgodnog mjesta, gdje bi se mogao tabor smjestiti. pa da je to i moguće, slabo bi to gradu naškodilo, jer je on na tolikoj uzvisini i na tako tvrdom temelju sazidan. Zato imadu i kršćani koji su ovdje stanovali ovu tradiciju, po kojoj ga Turčin, šezdeset godina poslije svih drugih gradova, nije osvojio silom, nego varkom.” Naime, prema legendi koju bilježi Đoriđć “Jajce su Turci osvojili prevarom. Praveći se da odustaju od opsade, oni su ostavili pred gradom kužnu odjeću, koju su stanovnici Jajca uzeli zbog plijena, te tako unijeli zarazu unutar tvrđave. Grad je zbog kuge u najkraće vrijeme skroz opustio, a Turci ga osvojiše ne potegav ni mača.

izvor knjiga: JAJCE U NARODNOJ PREDAJI

Pogled na zapadnu stranu tvrđave.

Kraljevski portal Kotromanića XV. st.

Medvjed kula stražarnica na zapadnom bedemu.

Papaz kula stražarnica na sjevernom bedemu i Banjalučka kapija ulaz na sjevernom bedemu.

Pogled sa tvrđave na panoramu grada.

Južni ulaz u grad Travnička kapija nalazi se blizu rijeke Plive.

Unutrašnjost tvrđave.

Unutrašnjost tvrđave posjeti veliki broj turista tokom godine, cijena ulaznica 2,00 KM, učenici, studenti i penzioneri iz BiH 1,00 KM.