Dani europskog nasljeđa  održani su 25 i 26.oktobra 2016.  u Olovu.

Višegodišnji projekat Vijeća Europe, koji se realizuje u više od 50 europskih zemalja pa tako i u BiH, ove godine je prema mjestu održavanja nazvan “Kulturno nasljeđe Olova i olovskog kraja”.


Brojne delegacije, kulturni radnici i predstavnici ministarstva kulture Federacije BiH i Republike Srpske, predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Ambasade Hrvatske, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, uvjerile su se u bogatstvo spomenicima u ovom kraju.

Manifestaciji su prisustovali i djelatnici JU Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koji su iskazali zadovoljstvo očuvanosti historijskog nasljeđa. Ovo je bila i prilika da se kroz druženja razmjenu znanja i  iskustvo  koje će svakako doprinjeti međusobnoj saradnji.


Osim obilaska područja nekropole sa stećcima Mramor u Musićima (80 stećaka) koja je upisana  na Listu svjetske baštine UNESCO, u okviru zajedničkog projekta Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovakvi događaji kao što je obilježavanje Dana evropske baštine zaista puno znače za lokalne zajednice.

Posjetioci su obišli i druga mjesta bogatog kulturno-historijskog  nasljeđa Olova i olovskog kraja: obelisk Kralja Tvrtka, što je jedan od najstarijih kulturno-historijskih spomenika čija starost još nije precizno procijenjena, zatim ostatake srednjovjekovne crkve sv. Roka u Bakićima Donjim (jedno od najstarijih crkvišta na Balkanu), Crkvu Majke Božje izgrađene u XIV stoljeću – proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, graditeljsku cjelinu Drvene džamije u Solunu kod Olova izgrađene 1546. godine – proglašene nacionalnim spomenikom BiH koja baštini iskustva i tradiciju drvenih džamija u Bosni i Hercegovini. Upriličena je i posjeta kovačnicama u selu Oćevija (smještenom između Vareša i Olova), koje su do danas, sačuvale tradicionalni, srednjovjekovni način kovanja željeza.  Dani europskog nasljeđa su tradicionalna manifestacija koja se svake godine obilježava u više od 50 zemalja Europe. Različitim kulturnim programima želi se ukazati na važnost očuvanja zajedničke kulturne baštine, poštivanja različitosti, poticanja tolerancije.


Više fotografija na našoj FACEBOOK STRANICI.