Obzirom na neistraženo kulturno-historijsko bogatstvo kraljevskog grada Jajca, za koji rekoše “da ga ima više pod zemljom nego iznad nje”, te na, ne baš sjajno stanje arheologije u našoj zemlji, odlučili smo da razgovaramo sa mladim arheolozima iz našega grada.

Mirza Kapetanović i Franjo Leovac rado su pristali na naš poziv, te smo uz kafu proveli ugodan razgovor iz kojega se dalo zaključiti kako našim arheolozima ne manjka entuzijazma, već naprotiv, u budućnosti su spremni sprovesti brojne istraživačke projekte na području našega grada. Naravno, ukoliko za to bude dovoljno sluha i neophodnih sredstava.

Za početak, zašto ste se odlučili baviti ovim specifičnim zanimanjem?

Zbog želje za istinom, a arheologija kroz prizmu materijalnih ostataka omogućava rekonstrukciju naše prošlosti. Moramo znati tko smo i odakle smo, da bismo znali kuda idemo.

S obzirom da je arheologija relativno mlada naučna disciplina u BiH, kakva je njena perspektiva kada znamo da država izdvaja jako malo sredstava za kulturu i nauku općenito?

Svjedoci smo da država jako malo posvećuje pažnju kulturi i nauci općenito. Zbog toga mnogi mladi naučnici ne vide perspektivu na ovom tlu, često izgube i volju, no za jasne ciljeve i dobre projekte mislimo da se sredstva mogu pronaći kroz razne lokalne i međunarodne fondove, tako da je  perspektiva  moguća, uz dobar i kontinuiran rad.

Poznato je da danas u svijetu brojni arheološki lokaliteti predstavljaju kulturnu i turističku ponudu. Koliko se radi u BiH na tome?

Za razliku od brojnih poznatih nalažišta, u Bosni i i Hercegovini vrijedni arheoški lokaliteti ne da nisu dio turističke ponude, nego su prepušteni nebrizi tj. sami sebi. Do sada se nije radilo na zaštiti i očuvanju kulturne baštine jer nije postojalo sistemsko rješenje u tom pravcu. Potreban je rad stručnog obrazovanog kadra za iznalaženje rješenja, a sa radom i stvaranjem uslova  dolazi i do kvalitetnije promocije kulturno-historijske baštine i razvoja turizma.

Jajce sa bogatom kulturno-historijskom baštinom pruža vam priliku na polju arheologije, koji su vaši planovi i ciljevi po tom pitanju?

Prije svega treba pomenuti aktuelni projekat registar pokretne i nepokretne kulturne i prirodne baštine na području općine Jajce  koji provodi „Društvo za zaštitu spomenika Jajce“ u saradnji sa Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koji ima za cilj prikupljanje osnovnih informacija o onome što grad baštini, a to će predstavljati ujedno i polaznu tačku za buduća istraživanja iz raznih srodnih oblasti: arheologije, historije, biologije, etnologije itd. Da bi dalje nastavili u pozitivnom smjeru neophodno je i realizirati ideju koja je već postojala ranije, a to je osnivanje muzejske institucije koja će na jedan stručan i kvalitetan način prikupljati, izlagati i promovirati kulturnu i prirodnu baštinu u našem gradu.

Kojeg tipa bi muzej bio i kakva bi bila njegova uloga u jačanju lokalne zajednice?

Najprihvatljivija bi bila ideja o osnivanju Zavičajnog muzeja, a po tom konceptu muzej bi imao nekoliko odjeljenja: arheologija, etnologija, geologija, botanika i dr. Svaki odjel bi prezentirao svoju  zbirku, a građani bi u muzeju mogli potražiti odgovore na neka pitanja o svom nacionalnom, vjerskom i kulturološkom identitetu. U tom smislu muzej bi imao odgojno-obrazovnu ulogu u društvu u kojem djeluje.

Kraljevski grad Jajce sa dugom tradicijom i historijom nameće se kao plodno tlo istraživačima, imate li konkretne projekte za budućnost koje bi željeli realizirati?

Imamo  desetak već sada spremnih projekata za realizaciju, nadam se da će naša lokalna zajednica s kojom imamo dobru saradnju jednim dijelom pomoći nam u implementaciji projekata. Projekti su vezani  kako za užu gradsku jezgru tako i za šire područje općine Jajce. Ta istraživanja obuhvatala bi cjelokupnu prošlost našeg grada kroz periode od prahistorije do moderne arheologije. Svakako,  jedan od projekata za koji se zalažemo, a od iznimnog značaja za grad Jajce je ponovna aktivacija kandidature spomenika uže gradske jezgre za UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine koja bi pružila promociju našem gradu kao kulturnom i turističkom centru.

Vidimo da je pred vama svijetla budućnost na polju arheologije. Na kraju razgovora želim da vam se zahvalim i poželim sreću u budućem radu. Da li imate još neku poruku za kraj ovog razgovora?

S obzirom da je u toku registar  pokretne i nepokretne kulturne i prirodne baštine u našem gradu, pozivamo sve sugrađane i prijatelje na saradnju koji imaju informaciju o kulturnom, prirodnom i historijskom nasljeđu od raznih starih predmeta, metalnih predmeta, novčića, karata, nakita, oružja i oruđa, predmeta svakodnevne upotrebe, keramike, arhitekture tj. ako posjedujete informacije o potencijalnim gradinskim naseljima, toponimima, nekropoloma, utvrdama  i dr. da se jave na mail [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili pozivom na telefonski broj agencije 030/658-268. Zahvaljujemo se vašem portalu i svima onima  koji podržavaju naš rad.

 

 

 

(Jajce Online)