Učenici drugih i četvrtih razreda Opće-realne gimnazije i Medicinske škole Katoličkog školskog centra njih 114, doživjeli su jesen u Jajcu, povjesnom gradu koji se nalazi na ušću rijeke Plive u Vrbas.Ovo je treća godina kako učenici KŠC-a iz Sarajeva dolaze u Jajce.

Tog dana imali su prigodu saznati nešto više o kraljevskom gradu zahvaljujući vodičima koji su ih odveli u povijest kraljevske Bosne. Prvo su posjetili samostan sv. Luke u kojem su vidjeli kosti Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja čija je ljubav prema Jajcu bila toliko velika da mu je posljednja želja pred smrt bila gledati svoj voljeni grad dok pogiba.

Među raznim spomenicima koji se nalaze u Jajcu, učenici su imali prigodu posjetiti i Sahat-kulu, jedinu kroz koju je moguć prolaz pored ostalih dvadeset kula koje se nalaze u Bosni i Hercegovini. Trenutke odmora proveli su pored veličanstvenog vodopada koji im je, kako kažu, bio najljepši dio obilaska Jajca. Nezaobilazna je bila i Jajačka tvrđava s koje se može vidjeti veći dio grada.


Od velikog broja kulturno-historijskih spomenika u Jajcu, posebnu pozornost privlačile su katakombe kojima su učenici bili oduševljeni. Katakombe su naziv za podzemna groblja u kojima su sahranjivani stari kršćani, naročito u ranokršćansko doba. U prijatnom ozračju ove jednodnevne posjete bila je uočljiva velika znatiželja učenika za kulturno-historijsko naslijeđe koje država Bosna i Hercegovina posjeduje u izobilju. Posjetili su Hram boga Mitrasa, džamiju Esme Sultanije, Etno muzej i druge spomenike.


 

 

 


(ksc-sarajevo.com / JU Agencija)
(foto: JU Agencija)