Iako se kraj turističke sezone u Jajcu još uvijek ne nazire, turistički djelatnici već sada zadovoljno sumiraju rezultate. Brojke govore u prilog odličnoj turističkoj sezoni kraljevskog grada, pa se sa sigurnošću može reći kako je ove godine Jajce posjetio najveći broj turista u poslijeratnom periodu.

– Iako je prošla godina bila rekordna po broju turista u poslijeratnom periodu, prema dosadašnjim podacima, rezultati u 2016. godini još su veći. Zaključno sa augustom, možemo reći kako je broj turista već prevazišao cjelokupnu prošlogodišnju sezonu i to za čak 62%. Obzirom na naš rad i trud, te ulaganja u marketing, ovakvi rezultati me, iskreno, ne iznenađuju. Ipak, činjenica je da smo mi tek na pola puta od onoga što se u Jajcu može postići, izjavio je direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Huso Hadžić.

Grad Jajce kao turistička destinacija sve je popularniji, a turistička sezona iz godine u godinu duže traje. Samo proteklog vikenda grad je posjetilo više od 2.000 turista, što je svakako značajna brojka za ovaj dio godine.

U kontinentalni Dubrovnik, kako Jajce često nazivaju, svakodnevno dolaze turisti iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i brojnih drugih zemalja svijeta.

– Evidentno je povećanje broja turista iz zemalja iz kojih su ranije manje dolazili, tako da gotovo nema zemlje na svijetu iz koje ne bilježimo posjete. Posebno me raduje veliki broj turista iz naše zemlje, ali i zemalja regiona. Najposjećeniji je i dalje vodopad, ali ono što je interesantno napomenuti jeste činjenica da je ovogodišnji broj posjeta vodopadu za čak 80% veći u odnosu na prošlu godinu, dodaje Hadžić.

Ono što sasvim sigurno predstavlja najbolju promociju grada, jesu skokovi sa jajačkog vodopada. Ovogodišnji su, unatoč lošim vremenskim uslovima, poslali predivnu sliku u svijet.

Veličanstvenu ljepotu simbola grada Jajca prepoznali su najbolji skakači iz Njemačke i Danske, kao i svjetski  prvak u Red Bull-ovim akrobatskim skokovima Orlando Duque. Svojim učešćem na ovogodišnjim skokovima dali su značajan doprinos promociji Jajca, koje polako, ali sigurno vraća svoj nekadašnji sjaj.

 

 

(Dnevni avaz)