Povodom Međunarodnog dana muzeja JU Agencija Jajce organizovala je radionicu “Iskopaj svoju prošlost” koja je uspješno završena.

Djeca su kroz igru i direktno eksperimentisanje, učestvovala u simulaciji arheološkog iskopavanja. Tačnije, u drvenoj kutiji koja je bila ofarbana raznim bojama, ispunjenom slojevima zemlje, pronalazili bi predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje – uvid u formiranje historijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom otrkivaju – dešifruju. Potom bi te predmete koje su pronašli u zemlji deponirali te nastojali ih skicirati na vrlo kreativan način. 

Radionica „ Iskopaj svoju prošlost“ je imala jako dobar odziv mališana i osnovaca različitog uzrasta.  Ovo je prvi put da organizujemo u Jajcu radionicu ovog tipa na veliku radost sviju nas. Nastojali smo da primimo što je više moguće djece iz svih jajačkih osnovnih škola, a kroz radionicu  je prošlo je više od 500 jajačkih osnovaca i mališana, rekao je arheolog Mirza Kapetanović.