Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja 2017. godine Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ u periodu od 18 do 21. maja 2017. godine, organizovati će niz događaja u Etno muzeju Jajca. 

Međunarodni dan muzeja još od 1977. godine organizuje Međunarodno muzejsko vijeće (ICOM) u cilju podizanja svijesti o muzejima kao važnom sredstvu kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, saradnje i mira među ljudima.

Tema za 2017. godinu je Muzeji i sporne historije-govoriti o neizrecivom u muzejima, kojom se, između ostalog, naglašava značajan doprinos muzeja suvremenom društvu.

Večeras u Etno muzeju u 19 sati bit će upriličeno otvaranje izložbe na temu “Rimski epigrafski spomenici u dolini Plive”, autora mladog arheologa Mirze Kapetanovića.

Izložba je tematska i ima prvenstveno edukativno-interaktivni karakter. Posjetitelji će imati prilik vidjeti i upoznati se s različitim znanstvenim kontekstima i pojmovima, epigrafskim materijalima koji su prikupljeni tokom vremena u dolini rijeke Plive- zatim kategorijama vezanim za rimsku arhitekturu i pogrebne običaje, kao i modelima urbanizacije i romanizacije koji su provođeni na ovim prostorima.

Dolina rijeke Plive u tom procesu predstavljala je važno žarište, o čemu svjedoči brojna materijalan građa.

Pozivamo sve građane, male i velike, da se pridruže radionicama, igraonicama, čitaonicama i zajednički, nizom sadržaja, obilježimo ovaj značajan datum – Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

 
 
 
 
(Jajce Online)