Prošli vikend u Jajcu je održana četvrta po redu manifestacija Dani srednjovjekovlja. Tim povodom Jajce su posjetile brojne srednjovjekovne postrojbe koje su svaka na svoj način obogatile program i dodatno uljepšale jedinstven ambijent kraljevskog grada Jajca.

Program je započeo okupljanjem i mimohodom povijesnih postrojbi uz pratnju velikog broja Jajčana. U mimohodu su sudjelovali: Vitezovi kraljevskog grada Jajca, Vitezovi vranski, Šibenska gradska straža, Garda hercega Stjepana Kosače iz Ljubuškog, Vitezovi udruženja „Rusag“ iz Prijedora, Vitezovi Reda bijelog orla iz Banja Luke, Hajdučka družina Mijata Tomića, viking Ragnar Stipe Flick Kavurson, te Mak teatar iz Zagreba.

Čast da svečano otvori 4. Dane srednjovjekovlja pripala je gosp. Valentinu Incku, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, kojeg je u ime prisutnih pozdravio i zahvalio na dolasku ravnatelj JU “Agencije“ i predsjednik Organizacijskog odbora gosp. Anto Brtan.

Nakon svečanog otvorenja, uslijedila je ceremonija krunidbe Stjepana Tomaševića. Krunidbi je prisustvovala kraljica Mara (Jelena), papinski legat Luka Tolentić, korčulanski arhiđakon, Vlatko Kosača, sin hercega Stjepana Vukčića Kosače, Nikola Testa, diplomata u službi bosanskih kraljeva, kao i brojna druga vlastela Bosanskog kraljevstva.

Po završetku ceremonije krunidbe, publika je imala priliku čestitati kralju, pozdraviti se i fotografirati s prisutnim vitezovima, kneginjama i dvorskim ludama.

Program je nastavljen na kraljevskom dvoru u Jajcu uz bogat program. Pored glazbe, hrane i pića, stariji i mladi su se mogli okušati u radionicama srednjovjekovnog mačevanja, streličarstva, te bacanja sjekire. Kneginje su ukrašavale ruke mladih i starijih posjetitelja tradicionalnim bosanskim motivima, dok su članovi Mak teatra iz Zagreba u kasnim satima spektakularno zatvorili događaj upriličivši vatreni šou za pamćenje.

Dane srednjovjekovlja organizira JU „Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ u suradnji s Vitezovima kraljevskog grada Jajca. Pokrovitelji manifestacije bili su Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, te Načelnik općine Jajce. Manifestaciju su podržali i ministri u Vladi KSB, Mirjana Plavčić i Bojan Domić.