U nedjelju 14. listopada na inicijativu djelatnika DM kompanije iz Jajca i JU „Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, održana je ekološka akcija uređenja djela lijeve obale Plivskog jezera.

Nakon okupljanja na Velikom plivskom jezeru u blizini restorana Plaža više od 50 sudionika, prije svega djelatnika kompanije DM i JU „Agencije“, članova Planinarskog ekološkog društva „Komotin“ i građana grada Jajca, kupilo je smeće bačeno od strane neodgovornih posjetitelja uz lijevu obalu Velikog a nakon toga i Malog Plivskog jezera. Nakon prikupljenih velikih količina smeće i očišćenog obalnog pojasa između Velikog i Malog plivskog jezera sudionici akcije su imali zajednički ručak i druženje u prostoru Sportskog ribolovnog društva „Zlatovčica“ iz Jajca.

U sklopu dvodnevnog boravka u Jajcu, sudionike ove akcije posjetili su predsjednik Federacije BiH, gosp. Marinko Čavara, ministrica financija Kantona Središnja Bosna, gđa. Mirjana Plavčić te njihovi domaćini, predsjedatelj OV Jajce gosp. Ivo Šimunović i izaslanik u Domu naroda Federacije BiH gosp. Marko Saraf. Pohvalili su napore koji se čine na uređenju okoliša, posebno Plivskih jezera, te naglasili da će i sami promovirati ovu akciju i pomoći Jajcu na podizanju kvalitete turističke ponude.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali akciji čišćenja, a posjetitelje Plivskih jezera i svih drugih prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti našeg grada pozivamo da se prema njima odnose s ljubavlju i poštovanjem. Svoje smeće i drugi otpadni materijal nakon boravka na Plivskim jezerima i sličnim područjima da odlažu na za to prilagođena mjesta te tako doprinesu očuvanju našeg kulturnog i prirodnog blaga.

Napominjemo da su Plivska jezera naša najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Prostor Plivskih jezera sa kompleksom vodenica je zaštićen kao Nacionalni spomenik. Ovaj jedinstveni prirodni i kulturni ambijent spada u najljepše primjere skladnog života čovjeka sa prirodom.