U Jajcu je 12.10.2019. godine održan 6. Sajam turizma i eko-proizvoda „STEP- Jajce 2019.”, čime je zvanično zatvorena i turističke sezona u Jajcu, gradu kojeg je ove godine posjetilo nešto više od 100.000 turista.

Ove godine okupilo se preko 35 proizvođača eko proizvoda iz svih gradova iz naše zemlje, a otvorio ga dr. Nisvet Hrnjić, ministar u Vladi SBK-a.

Ispred Općine Jajce obratili su se načelnik Općine Jajce Edin Hozan, predsjedavajući Vijeća Općine Jajce Ivo Šimunović te organizator sajamske manifestacije direktor JU Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Anto Brtan.

Ovogodišnji sajam nešto je izmijenjen u odnosu na one iz prethodnih godina. Održao se u jesen i to na dvije lokacije, centar grada – između travničke i banjalučke kapije i Stočna pijaca „Hrastovi“ u naselju Karići.

Sajam je osmišljen s ciljem prezentacije i promocije poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od poljoprivrednih proizvoda proizvođača s područja općine Jajce, a imao je i ima takmičarski karakter.

Prvo mjesto za najkvalitetniju junicu iz vlastitog uzgoja osvojio je Velid Begić, drugi je bio Fikret Omerović i treći Sabahudin Šido. U kategoriji ovaca, prvi je bio Josip Jelica, zatim Goran Ladan te teći Jure Jurić.

Slavica Marčeta je najbolja bila u kategoriji za nazimice, odmah iza nje je bio Ljubo Jelica, dok je treće mjesto osvojila Ankica Petonjić.

Za najbolji proizvod iz povrtlarstva osvojio je Šaban Hodžić, proizvod iz voćarstva imao Dragan S, dok je Esma Žužić bila najbolja u kategoriji ratarstva. Najbolji štand ove godine imala je Sifeta Makić.

Promocija aplikacije

U salonu Doma kulture održana je prezentacija rezultata turističke sezone kao i turistička aplikacija kraljevskog grada.

Izlaganje o rezultatima u minulom periodu predstavio je radnik Agencije Dragan Glavaš, koji je istaknuo da se radi o veoma uspješnoj sezoni, te predstavio plan za iduću godinu. Jedna od najposjećenija turistička atrakcija u našem gradu i dalje je vodopad, odmah iza njega slijedi tvrđava, čuvene katakombe, Etno muzej i Hram boga Mitrasa.

Rezultati o broju noćenja još uvijek nemaju jer ovaj sektor nije uređen zbog velikog broja neprijavljenih objekata.

Turističku aplikaciju predstavio Senaid Muhić, koji je na njenom razvoju radio viŠe od dvije godine, a već je dostupna u Google Play trgovini.

Dvije nagrade

Na osnovu kriterija kao što su originalnost ideje, uticaj na poboljšanje i obogaćivanje turističke ponude Jajca, potencijal primjene i razvoja, kompetencije aplikanata i opšti utisak o aplikantima i poduzetničkoj ideji, Komisija imenovana od strane JU Agencije Jajce odabrala je dvije najbolje ženske poduzetničke ideje u turizmu u Jajcu 2019. godine

JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, u okviru projekta „Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene u BiH“ kojega vodi Kulturno izobraževalno društvo PiNA iz Slovenije, a financira Ministarstvo za vanjske poslove Republike Slovenije, program Međunarodna razvojna saradnja Slovenije, provela je Natječaj za izbor najbolje ženske poduzetničke ideje u turizmu, u Jajcu 2019. godine.

Nagradu u iznosu od 500 KM (petsto konvertibilnih maraka), dizajn i štampanje promotivnog materijala i promociju na web stranici Agencije dobit će Esma Zjajo za „Gourmet gift box“ (gurmanska poklon kutija) i Marina Saraf za “Malu školu bosančice”.

U večernjim satima ispred platoa Doma kulture Jajce održan je kulturno-zabavni program, nastupila je lokalna grupa Lazy band.

Ova manifestacija se održala pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

 

 

 

(Jajce Online)
(Foto: JU “Agencija” Jajce)