Svaki grad ima svoju historiju, a među malobrojnim gradovima koji brižno čuvaju veliki dio historije naše zemlje je Jajce, nekadašnja prijestonica srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i mjesto gdje je skončao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.


Onima koji prođu kroz gradske kapije i zapute se ka tvrđavi, zidine same pričaju kako je nastajao grad, branio se i prkosio, bio osvajan i mijenjan i kako su se u njemu rađale i nestajale države.

Tvrđava se nalazi u sklopu srednjovjekovnog kompleksa grada Jajca i jedan je od 29 kulturno-historijskih spomenika u ovom atraktivnom turističkom mjestu, koje sa pravom nosi epitet “bosanska Venecija” ili “kontinentalni Dubrovnik”.

O vremenu njene gradnje, stručnjaci imaju različita mišljenja.

– Mnogi se slažu da je tvrđava izgrađena prije dolaska Hrvoja Vukčića Hrvatinića i da je postojala prije prvog spomena imena Jajca u pisanim izvorima 1396. godine, dok drugi njenu gradnju stavljaju u 13., pa i u drugu polovinu 14. stoljeća – govori nam Samed Žužić, turistički vodič u Agenciji za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Površina tvrđave iznosi 11.200 kvadratnih metara, a dužina zidova je 1.300 metara.

– Postoje i neka predanja da su majstori tokom zidanja tvrđave u malter stavljali jaja kako bi bio čvršći pa otuda i ime grada, dok postoji i legenda o tome da je grad sagrađen na jajolikoj stijeni. Trvđava je često u prošlosti spominjana kao neosvojiva zbog svoje masivnosti, bedema i pitke vode na samom vrhu – ističe Žužić.

Od tvrđave se prema rijekama Plivi i Vrbasu pružaju odbrambene zidine sa Medvjed kulom i Travničkom kapijom na istočnom zidu i Velikom tabijom, kulom na Džikovcu, Papaz kulom, Banjalučkom kapijom i Šamića tabijom na zapadnom zidu.

Pored današnjeg ulaza u tvrđavu nalazi se portal s kraljevskim grbom porodice Kotromanić iz 15. stoljeća, koji je sagrađen u duhu kasne gotike i veoma je sličan portalu s tvrđave Bobovac.

Kraljevski grb

– Na jugozapadnom dijelu tvrđave nalazi se portal s kraljevskim grbom i karakterističan je izraz gotičke klesarske umjetnosti. Za vrijeme njegovog nastanka uzima se 1421. godina, kada je Jajce došlo u posjed vladarske dinastije Kotromanića, do vladavine kralja Stjepana Tomaševića – govori Žužić.

Tvrđava je tokom nekoliko stoljeća građena, popravljana i adaptirana. – U periodu osmanske vladavine, grade se potporni zidovi kako bi se ojačale zidine tvrđave. Unutar zidova nalazile su se džamija i barutana. Krajem 18. ili početkom 19. stoljeća, na tvrđavi su izgrađene puškarnice, otvorena su druga vrata istočno od kraljevskih, dok je portal zazidan. U doba austrougarske vladavine, pored barutane, sagrađen je rezervoar za vodu – govori Žužić.

Otvorena tokom cijele godine

O ovom spomeniku brine se Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, a tokom cijele godine tvrđava je otvorena za posjetioce.

– Tvrđava je veoma posjećena i jednako je interesantna domaćim, ali i stranim turistima. U ljetnom periodu otvorena je za sve posjetioce od 9 do 19 sati, a zimi od 9 do 16 sati. Ulaz u najuočljiviju i najimpozantniju jajačku građevinu košta 2 KM – rekao je Žužić.

 

 

(Avaz.ba /E.C./foto: JU Agencija Jajce/Samed Žužić)