U prostorijama Etno muzeja Jajce danas je održana press konferencija za medije povodom 4. Međunarodnih skokova s vodopada, Jajce 2017.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Jajce Edin Hozan, kao generalni pokrovitelj manifestacije, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić, Zijad Mujak, direktor JKP  Čistoća i zelenilo te predstavnik Agencije Dragan Glavaš.

Na konferenciji je rečeno kako je sve spremno za sutrašnje skokove sa jajačkog vodopada, koji će početi u 16 sati te da su sve pripreme protekle u najboljem redu, piše Jajce Online.

-Organizacioni odbor pod pokroviteljstvom Općine Jajce koja je generalni sponzor odradio je sve neophodne poslove i što se tiče nas, mi smo spremni za skokove. Oni se danas praktično mogu održati. Sutra na terenu, pored medicinskih ekipa, biti i vatrogasne, policijske, zaštitarske službe, te rafteri, kajakaši i ronioci, izjavio je Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, koja je organizator skokova.

Za sutra su meteorolozi najavili temperaturu iznad 33 stepena.

-I vrijeme nam ide na ruku, jako je vruće ovih dana, a prema prognozama isto vrijeme nas očekuje i sutra. Zbog samog prirodnog ambijenta, nadam se će svi posjetioci moći uživati, a gosti da će se dobro osjećati u našem gradu, istakao je Hadžić.

Učešće na sutrašnjim skokovima uzet će preko 20 skakača iz pet zemalja, a skokovi će se izvoditi samo u jednom stilu.

-Skokovi će se izvoditi isključivo na glavu ili popularna lasta kako ih zovu. Svi takmičari su nam od ranije poznati i niko ne skače prvi put s našeg vodopada. Oni su vrsni skakači koji sudjeluju na takmičenjima širom Evrope. Sutra u 13.30 sati zakazali smo i detaljni ljekarski pregled, a skakači će proći i doping kontrolu kao i test na alkohol, rekao je Hadžić.

Ove godine bez skakača iz Red Bull serije.

-Ove godine Red Bul nije nam mogao odgovoriti uvjetima zbog takmičenja koje oni imaju unaprijed dogovornih takmičenja širom svijeta. Također, neće se izvoditi revijalni skokovi kao prošle godine. Iako je bilo interesa skakača iz Rusije i Meksika, ali nismo mogli odgovoriti nekim zahtjevima, ali to ne znači da neće doći iduće godine, ističe on.

Hadžić izrazio zahvalnost svim sponzorima.

-Želim se zahvaliti svim sponzorima, posebno našim medijima Face TV, BHRT, Radio Jajcu  te našem  lokalnom portalu Jajce Online koji je jako aktivan, rekao je Hadžić na kraju svog izlaganja na današnjoj press konferenciji.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan izjavio je kako mu je izuzetno drago što ova manifestacija poprima sve ozbiljniji i značajniji karakter, te izrazio želju da sve protekne u najboljem redu.

-Nadam se da će sve proteći u najboljem redu. Skokovi su za nas jako važna manifestacija kako zbog sportskog tako i zbog turističkog aspekta. Općina Jajce je prepoznala njen značaj i mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj projekt, rekao je Hozan.

Očekuje se veliki broj posjetilaca, a prethodne tri godine skokove je pratilo više od 15.000 ljudi, te veliki broj medija iz BiH i svijeta. Načelnik Hozan pozvao je sugrađane da posjete sutrašnju sportsko-turističku manifestaciju.

-Želim se zahvaliti svima koji su pomogli u organizaciji kao i svim skakačima koji će učestvovati. Ovim putem pozivam sve sugrađane da dođu i uživaju u onome što će nam pokazati hrabri momci, a isto tako da uživamo u posebnom ambijentu što posjeduju samo naši skokovi, istakao je Hozan.

Predsjednik stručnog žirija ovogodišnjih takmičarskih skokova je Mirsada Deda Pašić, dok su ostali članovi Jajčani Vatroslav Andžić i Almir Vunić te dvojica Srbijanaca Branko Bogičević i Faruk Sokolović. Prvoplasirani, drugoplasirani i trećeplasirani takmičari dobit će novčanu nagradu, pehar i zahvalnicu.

U okviru revijalnog program sve prisutne na platou ispod vodopada zabavljat će naš sugrađanin Branko Tokić alijas DJ Happy, dok će u večernjim satima sarajevski bend Regina održati koncert ispred Doma kulture Jajce s početkom od 20 sati.

 

 

 

Na ovogodišnjim skokovima, Jajce će imati samo jednog domaćeg takmičara, Sanjina Zejnilagića koji živi i radi u Sarajevu. Na skokovima će učestvovati i Lorens Listo koji je dva puta pobijedio kao i prošlogodišnji pobjednik Dino Bajrić iz Sarajeva.

 

 

 

(Jajce Online)