Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH. Tu se od polovice XV. stoljeća, kad je svetište utemeljeno i sagrađena sada obnovljena crkvica, svake godine uoči i na spomendan sv.
 

Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja okupljaju tisuće vjernika, svečevih štovatelja i hodočasnika iz BiH, Hrvatske i drugih država svijeta. Danas je uz sjedište istoimene župe i provincijsko sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a po mnogima najveće je i najstarije svetište u jugoistočnoj Europi.Uoči svečeva spomendana, 23. lipnja, u 16 sati bit će otvaranje proslave, iznošenje kipa sv. Ive s procesijom, pokorničko slavlje i prva misa. U 18 sati slavi se večernja misa s molitvom za bolesnike, dok je u 20 sati prestanak ispovijedanja i početak prigodnog duhovnoga i molitvenog programa.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, jutarnje mise su u 7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje misno slavlje u 11 sati. U 12 sati je završetak okrepa i odlazak hodočasnika domovima.

 Program proslave sv. Ive u Podmilačju kod Jajca

23. lipnja

– 15.30 Pokorničko bogoslužje

– 16.00 Otvaranje proslave iznošenjem kipa sv. Ive u procesiji i misa s pokorničkim bogoslužjem

– 18.00 Sveta misa i molitve za bolesnike

– 20.00 Put križa uz brdo Grabež

– 21.30. Molitveno – meditativni program uz blgoslov Ivanjske vatre

 24. lipnja blagdan sv. Ivana Krstitelja

– 6.30 Početak ispovijedanja

– 7.00 Sveta misa

– 8.30 Sveta misa

– 11.00 Središnja hodočasnička misa s molitvama za bolesnike

 

 

 

(Jajce Online)