REZ Agencija i Turistička zajednica SBK/KSB objavljuju poziv za obuku za biciklističke vodiče u okviru projekta “Staza stare pruge”.

Projektom “Staza stare pruge” kreira se novi proizvodi u turizmu na otvorenom i proširuje ponuda omogućavajući duži boravak turistima koji posjete srednju Bosnu tokom ljetnih mjeseci, za što je potrebna usluga profesionalnog vodiča na planiranim biciklističkim turama.

Ovakvim obukama steći će se temeljna znanja o vođenju biciklista rekreativaca, o kvalitetnijoj prezentaciji naših staza i područja, te o umijeću primjerenog reagiranja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije.

🚲Obuka za biciklističke vodiče sastoji se od:
🚩Održavanja treninga za 10-15 polaznika. Prema programu, trening će trajati 2 dana. Trening obuhvaća: tehnike vođenja, orijentaciju, prvu pomoć, vođenje u prirodi, vođenje grupa, servis bicikla, itd.

Obuka za biciklističke vodiče provodi se prema standardu Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine, a sprovodi ga Udruga za promociju biciklizma “Hercegovina Bicikl”, te podrazumijeva osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u Bosni i Hercegovini u ljetnim uvjetima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnijih organizacija biciklističkih tura na pristupačnim terenima.

✔Obuka je BESPLATNA.

Zainteresirane molimo da popune prijavni obrazac koji se nalazi na ovom LINKU.

i pošalju na mail turističke zajednice SBK/KSB: [email protected] ili REZ Agencije: [email protected]

Za dodatna pitanja kontaktirajte: Turističku zajednicu SBK/KSB – Miroslav Matošević (030 511-588) ili REZ Agenciju – Adnan Gazija (032 462-161).

Prijave se primaju najkasnije do 5.11. 2021. godine, te Vas molimo da se na vrijeme prijavite, s obzirom da je broj polaznika obuke ograničen. Planirano održavanje treninga je 13. i 14. 11. 2021. godine.

Projekt “Staza stare pruge” podržan je sredstvima Europske unije (EU) i Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru EU4Business projekta u BiH.

EU4Business – Za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business Projekt Europske unije podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Ukupan Projekt za Bosnu i Hercegovinu je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija u iznosu od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava i Vlada SR Njemačke u iznosu od 1,1 milion eura. Projekt zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za projekt “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business a koji podrazumijeva realizaciju niza aktivnosti na uspostavi biciklističke staze na dionici od Jajca do Lašve (općina Busovača).

 

 

(Turistička zajednica SBK)