Da je Jajce definitivno grad vrijedan posjete, govori i činjenica da svake godine Jajce posjećuje sve više turista. I ovu sezonu je obilježio veliki broj posjeta iz mnogih zemalja svijeta. Za praćenje sezone, kao i za očuvanje, održavanje, restauracije i unapređenja kulturno-historijskih spomenika i prirodne baštine Općine Jajce, te razvoj i promovisanje turističkih potencijala zadužena je JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“.

U razgovoru sa direktorom Agencije, Husom Hadžićem saznajemo da je posjećenost ovog ljeta bila bolja od prošlogodišnje. Nažalost, još nemaju adekvatan način praćenja broja turista. Bez obzira na sve, ističu da je broj turista bio oko 100 000.

Najveći broj turista uključujući i učenike bio je iz Bosne i Hercegovine, zatim iz susjednih zemalja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sovenije te ostalih evropskih zemalja kao što su Njemačka, Italija, Francuska, Poljska, Češka. Ističe se povećanje broja turista iz zemalja Bliskog Istoka, Amerike i Australije.

“Jednom riječju, skoro da nema zemlje iz koje nije bio barem jedan turist,” kaže predsjednik Hadžić.

Gorući poroblem i ovog ljeta bio je smještaj za turiste. “Smještajem bi i izadržali turiste na nekoliko dana, a ovako su turisti primorani da smještaj potraže u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Imamo tu sreću da se pojavljuje sve više privatnih smještaja, te se sve to kompenzira na neki način, ” ističe predsjednik Hadžić.


Godinama se potencira zimski turizam, ali on do danas ostaje nerazvijen. Problem predstavlja još uvijek prilično neprohodan put ka planini Ranče te smještajni kapacitet na istoj.

Na pitanje za naredne aktivnosti, predsjednik Hadžić tvrdi da imaju puno planova. Neki od njih su maksimalno iskorištavanje prostora oko vodopada, na tvrđavi i na Plivskim jezerima. Plan je napraviti male mikrolokacije, ljetne bašte te pozornicu na tvrđavi koja bi služila za predstave, koncerte i slično.

“Obzirom trenutno stanje Plivskog jezera, volio bih upoznati građane Jajca s tim da moraju razgraničiti neke činjenice i nadležnosti. Agencija nije odgovorna za nečistoću Plivskih jezera jer su za to odgovorne mnoge više ustanove koje moraju voditi računa o tome. Agencija uredno izvršava sve svoje nadležnosti, pa čak i više,” kaže predsjednik Hadžić.

Razgovarala: N. Keljalić
(www.jajcepress.com)