Na udaljenosti od 5 kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastali transformacijom toka Plive, koja se koristi i kao značajan hidro-energetski resurs.
Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe. Veliko Plivsko jezero, zbog specifične gustoće vode, idealno je za vožnje kajaka i kanua, te kajakaška natjecanja. Na Velikom Plivskom jezeru 1963. godine, održano je sedmo Europsko i izvanredno Svjetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama (PESK). Uz Plivska jezera nalaze se auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta. Posebna atrakcija je kompleks vodenica, koje su izgrađene na sedrenim pragovima između Velikog i Malog Plivskog jezera, u Jajcu popularno nazvanim Mlinčići. Jezera kao prirodna turistička vrijednost pored rijeka Plive i Vrbasa imaju značajan udio u turističkoj ponudi. Plivska jezera su najveća prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Pored ova dva jezera, u ovom području nalaze se i jezero Đol i jezero Olić koje imaju veliki značaj za općinu Šipovo. 
Nastanak Plivskih jezera kao i same Plivske doline predispozicioniran je složenim tektonskim pokretima, jezera su nastala prilikom lomova i boranja Dinarskog pravca pružanja. Uzročnik nastanka najveće prirodne akomulacije vode u Bosni i Hercegovini su sedrene prečage koje su se formirale poprečno od pružanja vodotoka, na najužim dolinskim djelovima. Danas Malo plivsko jezero i donji dio Velikog plivskog jezera ulazi su sastav općine Jajce. Pored vodopada Plivska jezera su najznačajniji prirodni objekti ponude u općini Jajce ali i u cjelokupnoj ponudi doline rijeke Plive. Veliko plivsko jezero nalazi se na nadmorskoj visini od 425 metara. Dugačko je 3300 metara, a njegova širina iznosi približno 1 km dok je maksimalna dubina jezera 36 metara. Donje ili malo jezero je površinski manje, dužine je oko 1 km i širine oko 430 metara, a maksimalna dubina jezera je 36 metara.
Pored hidrološkog objekta Plivskih jezera, neodvojivu kariku u turističkoj ponudi imaju vodenice na sedronosnoj prečagi koja odvaja Veliko i Malo plivsko jezero. Odlukom Komisije za nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine ovo područje je proglašeno Nacionalnim spomenikom pod nazivom “Kulturni krajolik – Plivska jezera sa kompleksom mlinоva na Plivi kod Jajca”. Sa temperaturom vode u ljetnom periodu višom od 21°C pogoduje razvoju kupališnog turizma. Prosječna godišnja temperatura površinskog sloja vode je 17°C a u dubljim slojevima je oko 5°C niža, što pogoduje uzgoju ribljeg fonda.