Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je u Domu kulture Jajce, kako bi se i na ovaj način dalo do značaja najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji za ovaj grad, Kazališnim Igrama Bosne i Hercegovine, ali i najavila manifestacija “Dani srednjovjekovlja”.

Izloženi su dokumenti skoro svih bosanskih vladara i u kronološkom smislu obuhvaćaju najširi mogući raspon, od povelje bana Kulina iz 1 189. godine, do posljednjih sačuvanih povelja i pisama kralja Stjepana Tomaševića iz 1 461. godine.

Postavka ima za cilj približiti i dočarati period Bosanskog kraljevstva, te pružiti mogućnost uvida u raznovrsne dokumente i pečate, koji svjedoče o bogatstvu vladarske i vlasteoske administracije u srednjovjekovnoj Bosni.

 

Na otvaranju prisutne su pozdravili ravnatelj Javne ustanove Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan, te ravnatelj Muzeja Tešanj Ernard Prnjavorac.

Izložbu je zvanično otvorio predsjedavajući općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović koji je ovom prilikom ujedno i predstavio novoosnovanu vitešku skupinu iz udruženja “Vitezova kraljevskog grada Jajca”.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 29. lipnja do 7.srpnja u holu Doma kulture Jajce.