Povodom godišnjice rođenja bh. medievaliste akademika Dubravka Lovrenovića, u Etno muzeju grada Jajca danas je upriličeno postavljanje minerala Ametist Si O2 iz Brazila koji je nazvan po našem sugrađaninu.

Uvršten je u kolekciju u kojoj se nalazi preko 5.000 eksponata u 10 vitrina. Sasvim slučajno ili ne, postavljen je do minerala koji je nazvan po još jednom istaknutom Jajčaninu i njegovom prijatelju Enesu Milaku.

-Mineral koji smo danas uvrstili u već postojeću kolekciju kupljen je na sajmu minerala u Göteborgu, a kupio ga je naš sugrađanin Fahrudin Aganović i poklonio ga kao spomen na svog prijatelja Dubravka koji nije s nama već 8 mjeseci, rekao je geolog  Atif Kučuković, koji je sudjelovao u  izboru i kupovini minerala.

Ovim činom Dubravkovi prijatelji i bliski saradnici žele da sačuvaju sjećanje na jajačkog velikana koji se davno odselio iz Jajca, ali nikad ga nije napustio.

Kako smo saznali, ovo je samo jedna mala uvertira aktivnosti oživljavanje sjećanja na život, lik i djelo našeg Dubravka Lovrenovića koji bi danas proslavio svoj 62. rođendan. Zauvijek nas je napustio 17. januara ove godine, a sahranjen je na sarajevskom groblju Bare. Pola godine nakon njegove smrti preminula je i njegova supruga Alisa Mahmutović.

Uvijek ćemo se rado sjećati ovog istinskog jajačkog intelektualca koji je volio ljude i grad Jajce, a mi smo voljeli njega. Iza sebe je ostavio upečatljiv trag koji će nam svima biti svjetionik na našem putu.

Podsjećamo, Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce na nedavnoj sjednici Upravnog odbora donijeli su odluku da se u oktobru ove godine u Jajcu održi znanstveni skup “Dubravko Lovrenović – život i djelo.”

Pored javnih osoba o životu i djelu našeg rano preminulog sugrađana govorit će i građani Jajca, te njegovi prijatelji, školske kolege, susjedi…

 

(Jajce Online)