U zvaničnoj selekciji 36. Pozorišnih igara BiH, koje će biti održane od 1. do 9. jula, bit će izvedeno sedam predstava.

Ceremonija svečanog otvaranja i prva predstava održat će se u Muzeju AVNOJ-a u 19 sati. S obzirom da se radi o predstavi kamernog tipa, bit će ograničen broj gledalaca na 200.

Selektor 36. Pozorišnih igara BiH je Almir Bašović. a ključeve grada Jajca ove godine dobit će doajen bh. glumišta Dragan Jovičić.

Članovi stručnog žirija koji će odlučivati o najboljim ostvarenjima su Nedžad Ibrahimović, Minka Muftić i Marko Misirača, a članovi žirija publike Dragica Karahodžić, Pašaga Hodžić, Amela Kavazbašić, Marin Ljubičić i Josipa Bogić.

– Jajce s pravom zaslužuje da bude organizator jednog od najstarijih festivala u našoj državi. Pomjerili smo termin održavanja igara na 1. juli zbog naše mnogobrojne dijaspore, da i oni mogu uživati u predstavama. Festival će trajati devet dana i bit će upotpunjen s pratećim programom – rekao je Mevzudin Duranović, direktor 36. Pozorišnih igara BiH i direktor Doma kulture Jajce.

Na daskama jajačkog Doma kulture publika će imati priliku gledati predstave SARTR Sarajevo, Majstor i Margarita, BNP Zenica, Moja fabrika, Pozorište Prijedor, Bunar, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Mirna Bosna, EastWest centar i BNP Zenica, Za šta biste dali svoj život?, NP Tuzla, Woyzeck, te Studentsko pozorište Banja Luka, Mlijeko.

I ovaj put Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu imat će bogat prateći program. Tako će biti upriličeno predstavljanje knjige “Skriveno blago jajačkog kraja”, autora Darije Puzine i Atifa Kučukovića, izložba pozorišnih plakata Branka Bačanovića Bambija, predstavljanje časopisa za književnost i kulturu “Život”, izložba slika Envera Krupića, okrugli sto “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu – Historijat i perspektiva”, te drugi sadržaji.

 

 

(avaz/Foto: JU Agencija Jajce)