Klub “Sava” iz Gradiške osvojio je prvo mjesto na 16. državnom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama, koje je održano u Jajcu. Drugo mjesto pripalo je klubu “Hariz Suljić” iz Brčkog, dok su treće mjesto zauzeli kajakaši “Premiuma” iz Broda.

Više od 200 takmičara iz devet klubova, u muškoj i ženskoj konkurenciji, u svim kategorijama, učestvovalo je na 16. državnom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama održanom na Plivskom jezeru. Jajce je treći put zaredom domaćin državnog prvensta, jer je, i po mišljenju struke, voda Plivskog jezera “teška” i atrakcija za kajak i kanu.

“Ovo jedno od najboljih jezera u Evropi, koje ima jednu od nagušćih voda koje su najbolje za pripreme sportaša”, ističe Dejan Šmitran, trener Kajak kanu kluba „Sava“ Gradiška i trener Reprezentacije BiH u kajaku i kanuu na mirnim vodama

some_text

“Ova voda, koja se među kajakašima smatra dosta teškom, jako je dobra za pripreme, možda malo nezgodna kad je u pitanju takmičarski dio”, dodaje Mirza Varenikić, direktor KK Jajce i predsjednik Odbora mirnih voda Kajakaškog saveza BiH.

Posljednjih godina mađu mladima sve je popularniji veslački sport, što dokazuje i podatak da je prije dvije godine na državnom prvenstvu učestvovalo nešto više od 100 takmičara, dok je danas taj broj dvostruko veći. No, kažu sve bi bilo puno bolje da je veća podrška države u ovom sportu.

“Bh. kajak i kanu sport ide blago uzlaznom putanjom, ali to je ponajviše zahvaljujući entuzijastima i djeci, a po najmanje državi”, naglašava Edin Redžić, sekretak Kajak kanu kluba “Hariz Suljić” Brčko.

Gusta jezerska voda i dobra temperatura zraka optimalni su uvjeti za treninge, ali i takmičenja. Organizatori očekuju da bi ubrzo mogao biti ponovljen scenarij iz 1963. godine, pa da Plivska jezera budu domaćin evropskog pa i svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

 

 

 

 

 

(federalna.ba)