Svoj kratki tok od padina planine Veliki Vitorog, kroz Šipovo i Jezero, dug 33 kilometra, reka Pliva završava spektakularno u Jajcu – 27 metra visokim vodopadom, kojim se obrušava u Vrbas, odakle zajedno nastavljaju put prema Banjaluci, Savi i Beogradu.
 
Srednjovjekovni grad Jajce se ponosi sa više od 50 značajnih kulturno-istorijskih spomenika, ali glavna atrakcija koja privlači turiste je vodopad, koji je “stješnjen” između srednjovjekovne tvrđave i zgrade u kojoj su partizani 1943. održali Drugo zasjedanje Avnoja i proglasili komunističku Jugoslaviju.
 
Nekada je niz vodopad padalo 15 metara kubnih vode u sekundi, ali je poslije izgradnje hidrocentrala Jajce 1 i 2 količina vode smanjena na samo tri kubna metra u sekundi.
 

Korito Plive u Jajcu  formirano je u sedri, koja je porozna i podložna oštećenjima, posebno pri jakim navalama vode ili usljed velikih suša, koje se često izazivaju i vještačkim putem, preusmjeravanjem vode u hidrocentrale, pa su u posljednjih nekoliko decenija više puta izvođeni radovi na sanaciji vodopada.
 
Vodopad je uvršten među 12 najljepših vodopada na svijetu.
 
 
 
(Srbijadanas.com)