S koje god strane da dolazi u Jajce, putnik slijedi rijeke – Plivu ili Vrbas, njihov zeleni ili plavi trag, koji ga nepogrešivo vodi do grada kojem je priroda tako izdašno podarila uvjete za ljudsko življenje.

 
 
 
Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – grad svjetla, kamena i vode, kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad sa 29 nacionalnih spomenika – grad Jajce.
 
Veličanstveni, 21 metar visoki vodopad, među 12 najljepših na svijetu, ukrašava sam centar grada, čineći Jajce jedinstvenim  u svijetu.

 

some_text

Malo i Veliko plivsko jezero, nadomak grada, mjesto je svojevrsnog odmora za rijeku Plivu, koja je, na putu ka svom odredištu, okretala veliki broj vodeničkih točkova. Plivska jezera pogodna su za razvoj svih sportova na vodi.
 

some_text

 
 
Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz  4. stoljeća.
 
Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350 – 1416) naziva «conte di Jajcze». Ime Jajce potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.
 
U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište  bosanskih kraljeva, a ovdje je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.
 
Za vrijeme turske vladavine u Jajcu se nalazilo više obrazovnih ustanova, izgrađeno je kupatilo-hamam, čiji ostaci su i danas sačuvani, a u okolini su bili i značajni prepisivački centri. Iz tog perioda mnogo je građevina, ali posebno mjesto zauzima džamija Esme Sultanije.
 
Tursku upravu zamjenjuje Austrougarska 1878. godine. Gradi se za to doba najveća hidrocentrala u ovom dijelu Evrope, pa je vodopad bio osvijetljen još u 19. vijeku. U tom periodu izgrađena je željeznička pruga Jajce – Lašva i Jajce – Mliništa i cesta Jajce Banja – Luka.
 
Jajce je poznato i po tome što  je ovdje 1943. godine na Drugom zasjedanju AVNOJ-a stvorena Jugoslavija.
 
Prva inicijativa za upis Jajca na listu svjetske baštine UNESCO pokrenuta je još  1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine.

(Furaj.ba)
(foto: JU Agencija Jajce)