Jajce je kažu “muzej pod otvorenim nebom”. Zaista gdje god se okrenete nalaze se kulturno povijesni spomenici ili prirodne znamenitosti. Počevši od srednjovjekovne tvrđave, Muzeja AVNOJ-a, Hrama Boga Mitrasa, katakombi, mlinica na Plivinim jezerima, medvjed kule…

Međutim dok u restoranima i kafeima nerado donose fiskalne račune, prilikom kupovine ulaznica za neki od muzeja obvezno dobivate i fiskalni račun. Tko je zaslužan za ovu rijetkost teško je reći, ali da se u ovoj grani turizma uvodi red to je sigurno.

Fiskalni račun dobivate čak i za parkirno mjesto. Ne može se dogoditi da parkirate automobil na naplatnom mjestu a da ne dobijete fiskalni račun. Pokušao sam jednog od radnika navesti da mu dam novac, a ne uzmem račun.

Međutim, nisam uspio. Radnik koji naplaćuje parking kaže: “Dobit ću otkaz, nemoj me navoditi na tako nešto”.Jedan drugi radnik na parkingu kod mlinica na Plivi također je otvorio dušu.

-Najgori su mi ovi iz Švedske. Naši radnici dođu s velikim i skupocjenim limuzinama i neće platiti parking. Kliještima im moraš izvlačiti novac za parkiralište, a počesto zovemo i policiju. Njima je ovdje velika marka. Za svoju zemlju. Nijemci su gut, Englezi very good, Franuzi, svi plaćaju bez komentara i prigovora. Jedna marka stvarno nije puno za sat vremena, priča nam radnik koji ne želi da mu ime spominjemo.

Kako prolazite s ovim Arapima?

-Arapi su ok, samo ovi što ih voze, načešće Sarajlije oni su Bože sačuvaj. Oni znaju i vrijeđati samo da ne bi li im ostala jedna marka za parking. Čudan je to svijet, dodaje naš sugovornik.

Jajce je bilo kandidat za UNESCO, međutim zbog nekih neriješenih problema koji se još vide pogotovo na srednjovjekovnoj tvrđavi nije dobilo taj status. Pored toga u ovo vrijeme sve vrvi od turista pogotovo iz inozemstva.

Sudeći prema onome što smo vidjeli u jednom radnom danu, Jajce će poput nekih španjolskih gradova biti prvo u BiH koji će se morati braniti od najezde turista.


 

(Srećko Stipović/Flash.ba)