U dvodnevnom posjetu Kraljevskom gradu Jajcu, prošlu subotu i nedjelju boravila je osmočlana skupina uglednih povjesničara, arheologa i turističkih djelatnika iz Splitsko-dalmatinske županije. Cilj njihovog posjeta bilo je upoznavanje s kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima Jajca te unaprijeđenje suradnje u oblasti turizma i arheologije.

Voditelj ove skupine, mr. sc. Lino Ursić iz Centra za integralni razvoj srednjodalmatinskih otoka i suradnik Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije na projektima arheološkog turizma predložio je nekoliko konkretnih oblika suradnje s ciljem prezentacije Jajca i njegovog kulturnog blaga na području njihove županije. Naglasio je povijesnu povezanost Jajca s pojedinim dalmatinskim gradovima još iz vremena Hrvoja Vukčića Hrvatinića i mogućnost da se te povijesne činjenice adekvatno iskoriste u promociji Jajca.


Ravnatelj Muzeja grada Kaštela, arheolog Ivan Šuta ponudio je da bude domaćin izložbe fotografija o Kraljevskom gradu Jajcu koja bi bila postavljena u dvorcu Vitturi u Kaštelama.

Predsjednik Udruge povijesne postrojbe Kliški uskoci, gosp. Damir Žuža također je kazao da će općina Klis rado upriličiti izložbu fotografija o Jajcu. Gosp. Žuža je u srpnju ove godine s Kliškim uskocima sudjelovao na manifestaciji Dani srednjovjekovlja u Jajcu.

Vedran Katavić, profesor povijesti i arheologije, Vicko Vrgoč iz Lučke uprave Splita, te turistički djelatnici Natalija Princi i Pero Antunović, također su iskazali spremnost za uspostavljanje suradnje s Jajcem.

Tijekom dvodnevnog posjeta Jajcu, u pratnji bivšeg ravnatelja Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baština i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Mijata Sarafa, aktualnog ravnatelja Ante Brtana, te uz stručnu asistenciju arheologa Mirze Kapetanovića, obišli su većinu zaštićenih nacionalnih spomenika kulture te naše turističke atrakcije Vodopad i Plivska jezera.

Iako su neki od njih ranije imali priliku posjetiti Jajce, zajednički je stav da nisu mogli vjerovati da Jajce može ponuditi tako bogat sadržaj bilo da se radi o kulturno-povijesnom naslijeđu ili o prirodnim ljepotama. Posebno su bili fascinirani Hramom boga Mitrasa i Katakombama.

Iskreno se nadamo da će ovaj posjet uroditi i konkretnim oblicima suradnje, te da će ona doprinijeti razvoju turističke ponude grada Jajca.