Sajam turizma i eko proizvoda STEP otvoren je danas u Jajcu čime je i službeno označen početak turističke sezone u ovom gradu. Sajam je otvorila Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma. 

-Želimo da općine imaju namjenska sredstva za razvoj turizma kao veoma perspektivne grane privrede te da konačno svaka od njih dobije priliku da kroz sopstvenu turističku zajednicu na adekvatan način promovira svoje potencijale. Općine ne trebaju zavisiti ni od Federacije ni od kantona, jer upravo lokalne zajednice najbolje znaju kakve su njihove potrebe i šta mogu pružiti turistima – izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo na otvaranju 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017.

Sajam je okupio zainteresirane proizvođače eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz cijele BiH. Grad partner 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017 je Tomislavgrad. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Općine Jajce i u organizaciji Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Ministrica Đapo je kazala da je došla u Jajce prvenstveno da bi dala podršku promociji turističke ponude grada. Jajce je, kaže, najbolji primjer da općine prepoznaju mogućnosti koje im daje turizam.

-Jedan od glavnih ciljeva Federalnog ministarstva okoliša i turizma je da im pruži podršku i pomoć u razvijanju njihovih turističkih kapaciteta. Želimo kroz odgovarajuće zakonodavstvo omogućiti općinama da odlučuju o tome šta i na koji način žele razvijati u oblasti turizma. Vrlo rado se odazivam na slične pozive, jer želim lično dati podršku općinama koje razvijaju turizam kao što one daju ogromnu podršku meni kad su u pitanju nova zakonska rješenja koje uvodimo ja i Vlada Federacije, a koja su vezana upravo za jačanje uloge općina u razvijanju turizma. Mislim da su Jajce i ponuda današnjeg sajma najbolji dokaz koliko turističkog blaga – koje do sada nije bilo dovoljno afirmirano – ima naša zemlja – kazala je ministrica Đapo.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca poželio je dobrodošlicu gostima sajma i naveo da je on iz godine u godinu sve posjećeniji.

-Nažalost, danas smo tužni zbog događaja koji se dogodio u našoj blizini i suosjećamo se s porodicama tragično nastradalih momaka. Jajce sa svojim bogatstvima i svim potencijalima postalo je poznato na tržištu cijelog svijeta, a to sam se uvjerio na mnogim manifestacija, rekao je Hadžić.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan kazao je da sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu te da je ovo jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH i i susjednih zemalja te promicanje Jajca kao turističkog mjesta kao i svojevrsni poticaj organskoj proizvodnji.

-Nadam se, da će se naš sajam dodatno razvijati, posebno u oblasti turizam i proizvodnje organske hrane. Na ovaj način se promovira i čitava BiH ne samo ovaj grad, naveo je Hozan.

Zbog održavanja Lokalnih izbora predstavnici Virovitice i Novske nisu mogli prisustvovati današnjem sajmu.

I ove godine Radio Jajce, u suradnji s “Agencijom za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca” i Općinom Jajce, u sklopu četvrtog Sajma turizma i eko proizvoda – STEP 2017. organizovali su nagradnu igru.

U kategoriji najljepše uređen balkon/terasa osvojila je Slatke Poslastice Majra Jajce, dok je u kategoriji najljepše uređena okućnica/dvorište osvojila Marijana Dramac Martinović.

Na sajmu je predstavljena turističke web aplikacije „Jajce tour guide“ , a upriličen je i okrugli sto na temu „Suvremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce“, gost predavač je bila prof.dr. Vesna Babić Hodović.

 

 P R O G R A M:

SRIJEDA, 24.5.2017. godine
-9 sati  Gastro kutak na platou Doma kulture (ribolovci. lovci i planinari)
-14 sati Druženje sa izlagačima i dodjela zahvalnica,
-19 sati Okrugli sto„Pčelarstvo na području općine Jajce“, gost prof.dr. Goran Mirjanić

 Više fotografija možete pogledati na ovom linku.

 

(Jajce Online / foto: JU Agencija Jajce)