Svjetski dan turizma obilježava se svakog 27. rujna/septembra od 1980. godine. Ove godine, pod geslom „Rethinking Tourism“, biti će organizirani brojni događaji širom svijeta. Svake godine na ovaj dan ističu se sociološke, kulturološke, političke i gospodarske vrijednosti turizma. Turizam kao globalni fenomen omogućava nova radna mjesta, doprinosi miru i toleranciji, međusobnom razumijevanju, održivom razvoju, zaštiti okoliša i kulturne baštine.

Općina Jajce se može pohvaliti potencijalima i znamenitostima u vidu kulturno-povijesnih spomenika i prirodnog naslijeđa prepoznatih i posjećenih od strane turista svih dijelova svijeta.

Ove godine JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ zaslužna je za povećan broj posjetitelja kroz organizaciju brojnih događaja kao što su: koncert Jamie Jonesa,  Moon June festival, Dani srednjovjekovlja, Skokovi s Plivskog vodopada, Desant na Jajce i brojni drugi.

Povodom ovog dana JU “Agencija Jajce” želi čestitati  i zahvaliti turističkim djelatnicima i partnerima Svjetski dan turizma uz želju da i dalje nastavimo s aktivnostima i projektima koji će naš grad pretvoriti u respektabilnu turističku destinaciju s unikatnim proizvodima i uslugama, prepoznatljivu na svjetskoj turističkoj sceni.