Jajce, koje leži na obalama rijeka Pliva i Vrbas, dokazalo je status grada muzeja, a u prilog tome ide i najnoviji pronalazak grobova i sarkofaga na nekropoli Potkriž u mjestu Divičani.

TURISTI SA SVIH STRANA: Mnoštvo turističkih putokaza na svakih nekoliko koraka upućuje na činjenicu da se u Jajcu ima šta posjetiti i da je turizam važna privredna grana.

Ipak, iako broj turista iz godine u godinu raste, i u ovoj godini ih je bilo preko 100.000, za nadležne i turističke radnike to još nije zadovoljavajuće, te im je cilj da nekad kraljevski grad doživi predratni procvat kada je u Jajce godišnje dolazilo čak 250.000 turista.

PARK PRIRODE: Turistički radnici u ovoj opštini ponosni su i na međunarodne skokove sa vodopada, a o posljednjim skokovima je, tvrde, izvještavalo oko 150 medijskih kuća, među kojima i kineske i američke.

U planu je uređenje prostora oko vodopada, premošćivanje Vrbasa pješačkim mostom, stavljanje u funkciju nekoliko mlinova, a od većih pojekata je uređenje parka prirode na malom Plivskom jezeru, kupališta, trim i biciklističkih staza.

Cijeli članak pročitajte ovdje!