Uz Svjetski dan turizma u kraljevskom gradu Jajcu, na simboličan način označen je kraj ljetne turističke sezone, tokom koje je ovaj grad posjetilo više od stotinu hiljada turista iz cijelog svijeta.

Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu te razvoj turističkih potencijala Jajca Huso Hadžić izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima ostvarenim u turizmu i kazao da nastoje vratiti predratnu brojku od 250.000 posjeta.

“Mi smo prezadovoljni. Ovo je prvi put da idemo sa obilježavanjem Svjetskog dana turizma koji je inače svake godine 27. septembra i svake godine se obilježava na drugom kontinentu. Turizam povezuje ljude i ekonomski, politički i sociološki. Često kažem da turizam nema granica, ni političkih ni geografskih i povezuje ljude na cijelom kontinentu”, istakao je Hadžić.

Poručio je da u Jajcu nije iskorišteno ni 30 posto potencijala koje ovaj grad pruža. Napomenuo je da bi lakše nabrojao zemlje iz kojih nema turista koji posjećuju Jajce.

“Po podacima od posljednjih dana, Jajce je od početka godine posjetilo više od 100.000 turista”, naglasio je Hadžić dodavši kako se Jajce približava prijeratnoj brojki od oko 250.000 turista godišnje. On je kazao i da je u Jajcu ostalo više od milion maraka, bez noćenja.

Svjetski dan turizma iskorišten je i za dodjelu zahvalnica za promociju kraljevskog grada, a među dobitnicima je i portal Akta.ba.

Zahvalnice su uručene onima koji su na bilo koji način pomogli rad Agencije, očuvanju kulturno-prirodnog bogatstva te promociji i prezentaciji turističkih potencijala Jajca.

Govoreći o zahvalnicama koje su uručene medijima, institucijama, turističkim agencijama sa kojima općina i Agencija sarađuju, Hadžić kaže da je veliki broj ljudi dao doprinos vraćanju turizma u kraljevski grad.

“Posebnu zahvalnost odajem medijima koji su pisali, pričali i vizuelno prenosili događaje u Jajcu. To se može barem na ovaj skroman način pokazati, da mi kažemo hvala ovom zahvalnicom”, poručio je Hadžić.

Akta.ba/Anadolija

Foto: Amir Bašimamović