Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma i završetka ljetne turističke sezone u Jajcu, Javna ustanova „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ organizovala je manifestaciju na kojoj su uručili i zahvalnice pojedincima, institucijama i medijima koji su doprinijeli razvoju i vraćanju turizma na područje ove općine.

Zahvalnice su uručene onima koji su na bilo koji način pomogli rad Agencije, očuvanju kulturno-prirodnog bogatstva te promociji i prezentaciji turističkih potencijala Jajca.

Zahvalnica je, uz ostale, uručena i Anadolu Agency (AA) koja je u nekoliko navrata objavljivala reportaže o Jajcu – muzeju pod otvorenim nebom.

 Jajce obilježilo kraj uspješne turističke sezone (FOTO)

Novinarka Anadolije Vesna Bešić

Edin Hozan, načelnik općine Jajce, izrazio je zadovoljstvo što se broj turističkih posjeta Jajcu povećava.

„Posebno ove godine kad je zabilježen povećan broj posjeta turista našoj općini. Jajce je prije rata bio jedan od gradova u bivšoj državi kojeg je posjećivao najveći broj turista. U narednom periodu očekujemo da se i dalje taj broj povećava i da dostignemo neki nivo koji smo imali prije rata”, istakao je Hozan.

Huso Hadžić, direktor Javne ustanove “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim rezultatima ostvarenim u turizmu.

“Mi smo prezadovoljni. Ovo je prvi put da idemo sa obilježavanjem Svjetskog dana turizma koji je inače svake godine 27. septembra i svake godine se obilježava na drugom kontinentu. Turizam povezuje ljude i ekonomski, politički i sociološki. Često kažem da turizam nema granica, ni političkih ni geografskih i povezuje ljude na cijelom kontinentu”, istakao je Hadžić.

Poručio je da u Jajcu nije iskorišteno ni 30 posto potencijala koje ovaj grad pruža. Napomenuo je da bi lakše nabrojao zemlje iz kojih nema turista koji posjećuju Jajce.

“Po podacima od posljednjih dana, Jajce je od početka godine posjetilo više od 100.000 turista”, naglasio je Hadžić dodavši kako se Jajce približava prijeratnoj brojki od oko 250.000 turista godišnje. On je kazao i da je u Jajcu ostalo više od milion maraka, bez noćenja.

Govoreći o zahvalnicama koje su uručene medijima, institucijama, turističkim agencijama sa kojima općina i Agencija sarađuju, Hadžić kaže da je veliki broj ljudi dao doprinos vraćanju turizma u kraljevski grad.

“Posebnu zahvalnost odajem medijima koji su pisali, pričali i vizuelno prenosili događaje u Jajcu. To se može barem na ovaj skroman način pokazati, da mi kažemo hvala ovom zahvalnicom”, poručio je Hadžić.

Izvor: Anadolija

Više fotografija na našoj Facebook stranici